WEKO3
アイテム
野菜の水銀吸収阻害作用を利用した養殖魚水銀量の低減化とヒト向けサプリメントの開発
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/22146
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/22146821c2cb5-a0b1-4789-9ad4-4cc7d7b4f010
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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17K07948seika.pdf (80.1 kB)
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Item type | 研究報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2021-11-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 野菜の水銀吸収阻害作用を利用した養殖魚水銀量の低減化とヒト向けサプリメントの開発 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Reduction of mercury levels in cultured fish and development of human supplements using the inhibitory effect of vegetables on mercury absorption | |||||
言語 | en | |||||
著者 |
安藤, 正史
× 安藤, 正史 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | メチル水銀 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 野菜 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 養殖魚 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | デトックス | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
著者(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Ando, Masashi | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 近畿大学農学部; 教授 | |||||
著者所属(翻訳) | ||||||
値 | Kindai University | |||||
著者 役割 | ||||||
値 | 研究代表者 | |||||
版 | ||||||
出版タイプ | NA | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||
出版者 名前 | ||||||
出版者 | 近畿大学 | |||||
書誌情報 |
科学研究費助成事業研究成果報告書 (2020) p. 1-5, 発行日 2021 |
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リンクURL | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-17K07948/ | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(和文):研究全体を通じて,あくまでもモデル実験のレベルではあるが, 様々な野菜に分子量や電気的性質の異なる多種類の水銀吸収阻害効果をもつ物質が存在する可能性が認められた。最終的に飼育実験において有効性が認められなかった点が残念である。しかしながら, 物質を単離したのち, 餌への混入率を上げることができれば魚体の水銀レベルを低減させることが大いに期待される。物質の単離のための評価系については様々な改善点が浮かび上がってきており, 今後さらに精度を上げて研究を進めていくための土台ができたこともまた本研究の大きな成果である。研究成果の概要(英文):Throughout the study, although it was only at the level of model experiments, it was recognized that there may be many kinds of substances with different molecular weights and electrical properties that have an inhibitory effect on mercury absorption in various vegetables. It is unfortunate that the final results did not show efficacy in breeding experiments. However, if we can isolate the substances and increase the rate of incorporation into the diet, it is highly expected to reduce the mercury level in fish. Various improvements have been made to the evaluation system for the isolation of the substance, and the fact that a foundation for further research with higher precision has been established is also a major achievement of this study. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2017~2020; 課題番号:17K07948; 研究分野:水産化学; 科研費の分科・細目: | |||||
資源タイプ(WEKO2) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research Paper | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf |