@techreport{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00022146, author = {安藤, 正史}, month = {}, note = {https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-17K07948/, 研究成果の概要(和文):研究全体を通じて,あくまでもモデル実験のレベルではあるが, 様々な野菜に分子量や電気的性質の異なる多種類の水銀吸収阻害効果をもつ物質が存在する可能性が認められた。最終的に飼育実験において有効性が認められなかった点が残念である。しかしながら, 物質を単離したのち, 餌への混入率を上げることができれば魚体の水銀レベルを低減させることが大いに期待される。物質の単離のための評価系については様々な改善点が浮かび上がってきており, 今後さらに精度を上げて研究を進めていくための土台ができたこともまた本研究の大きな成果である。研究成果の概要(英文):Throughout the study, although it was only at the level of model experiments, it was recognized that there may be many kinds of substances with different molecular weights and electrical properties that have an inhibitory effect on mercury absorption in various vegetables. It is unfortunate that the final results did not show efficacy in breeding experiments. However, if we can isolate the substances and increase the rate of incorporation into the diet, it is highly expected to reduce the mercury level in fish. Various improvements have been made to the evaluation system for the isolation of the substance, and the fact that a foundation for further research with higher precision has been established is also a major achievement of this study., 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2017~2020; 課題番号:17K07948; 研究分野:水産化学; 科研費の分科・細目:, application/pdf}, title = {野菜の水銀吸収阻害作用を利用した養殖魚水銀量の低減化とヒト向けサプリメントの開発}, year = {2021}, yomi = {アンドウ, マサシ} }