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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 4(1971)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 4(1971)

耐塩性酵母について 第2報 : 耐塩性と細胞の特性

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5238
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5238
84a401fb-1be8-4707-aff1-027ce5d8271b
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19710315-0027.pdf AN00064044-19710315-0027.pdf (1.1 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-04-02
タイトル
タイトル 耐塩性酵母について 第2報 : 耐塩性と細胞の特性
タイトル
タイトル Studies on NaCl-tolerance yeasts (2) : Salt-tolerance and the Cellular Characteristics in Torulopsis Yeasts
言語 en
著者 山縣, 敬

× 山縣, 敬

山縣, 敬

ja-Kana ヤマガタ, ケイ

Search repository
藤田, 藤樹夫

× 藤田, 藤樹夫

藤田, 藤樹夫

ja-Kana フジタ, トキオ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Yamagata, Kei
著者(英)
言語 en
値 Fujita, Tokio
著者 所属
値 近畿大学農学部農芸化学科応用微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部農芸化学科応用微生物学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Applied Microbiology, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Applied Microbiology, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 4, p. 27-36, 発行日 1971-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]Most of the strains of high NaCl-tolerant yeast belonged to genera Torulopsis. The stability of NaCl-tolerance, which had been considered to be gained by growing yeast in a medium containing sodium chloride (0-22%), was examined. We classified these yeast strains into four types by their NaCl-tolerance. They were halotolerant type, halophilic type, low-halophilic type and halophobic type. Two strains of wild yeasts, viz. T. glabrata and T. etchellsii were found very highly NaCl-tolerant (up to 22% NaCl) and both of them were very small in cell size. These yeasts were isolated from soya mash. Cell size of the halotolerant and halophilic type strains of Torulopsis yeasts isolated from sake cake pickle and soya mash were much smaller than these of low-halophilic or halophobic ones. Almost strains of halophilic, low-halophilic, halophobic and some of halotolerant strains showed smaller cell size if they were grown in the medium supplemented with high concentration of sodium chloride (15-20%). Some of halotolerant strains, however, did not show any significant difference in cell size by the addition of sodium chloride to the growth medium.[要約]1. 耐塩性により分離株を4型式に分類した。耐塩性: T. glabrata, T. etchellsii, S. rouxii 好塩性: T. pinus, T. famata, T. molischiana 弱塩性: T. globosa, T. inconspicua, T. aeria, T. candida, T. magnoliae 嫌塩性: Sacch. cerevisiae 2. 耐塩性株は弱塩性株に比し栄養細胞は一般に小さい。3. 高濃度食塩添加培地では耐塩性株には細胞の変化するものと変化しないものとに分れた。好塩性、弱塩性株は全て変化し細胞が小さくなった。4. 死滅細胞の出現は先ずdaughter cellが死滅し続いてその両側にBudding celllが形成しただちに死滅して終にはMother cellも同様活性を失い染色されclusterを形成する。
サムネイル

AN00064044-19710315-0027.jpeg
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フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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