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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 6(1973)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 6(1973)

白ネズミの血清および肝コレステロールにおよぼす「そば」粉の影響

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5180
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5180
b23e0dde-30ca-4d9b-921c-8ce07e17d171
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19730315-0071.pdf AN00064044-19730315-0071.pdf (445.7 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-18
タイトル
タイトル 白ネズミの血清および肝コレステロールにおよぼす「そば」粉の影響
タイトル
タイトル Effect of Buckwheat Flour on Serum and Liver Cholesterol in Rat
言語 en
著者 飯塚, 義富

× 飯塚, 義富

飯塚, 義富

ja-Kana イイズカ, ヨシトミ

Search repository
村上, 哲男

× 村上, 哲男

村上, 哲男

ja-Kana ムラカミ, テツオ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Iizuka, Yoshitomi
著者(英)
言語 en
値 Murakami, Tetsuo
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科生物化学研究室
著者 所属
値 近畿大学食品科学研究所
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Biochemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Research Institute of Food Science, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 6, p. 71-74, 発行日 1973-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]The effect of the buckwheat flour on cholesterol content of serum and liver was examined using rats. Twenty-eight male Wister strain rats weighing 120-130 g were divided into 4 groups (7 rats/group) and fed on the following diets for 5 weeks: the cholesterol free basal diet, 20% buckwheat flour basal diet, the hypercholesterolemic basal diet supplemented with 1% cholesterol and 0.25% bile salts, and the diet containing 20% buckwheat flour replacing sucrose in the hypercholesterolemic basal diet. Serum and liver cholesterol was determined by the Zak-Henly method. For the rats fed on basal diet of 20% buckwheat flour, the serum cholesterol level was reduced but no significant effect was observed with liver cholesterol. Addition of 20% buckwheat flour to the cholesterol containing diet prevented the increase of cholesterol level in both serum and liver, while the rats, fed solely on the cholesterol containing diet, apparently suffered from hypercholesterolemie. Signifficant difference (p=0.05) in the body weight existed between the rats fed, for 5 weeks, on 20% buckwheat flour basal diet and cholesterol free basal diet.[著者抄録]白ネズミの血清、肝コレステロール値におよぼす「そば」粉の影響についてしらべた。実験は、120-130gのWister系雄白ネズミを用いてて20%の「そば」粉添加飼料で5週間飼育した。コレステロールは、ZAK-HENLY変法で定量した。1. 「そば」粉を20%添加した飼料群で、血清コレステロール値は低下したが、肝コレステロール値に有意な低下が認められなかった。2. 20%の「そば」粉を含コレステロール飼料群に添加して飼育した場合、血清、肝臓ともにコレステロール値の上昇抑制効果がみられた。3. 体重の増加においても、「そば」粉添加群に有意差があった。
サムネイル

AN00064044-19730315-0071.jpeg
AN00064044-19730315-0071.jpeg

フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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