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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 28(1995)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 28(1995)

かまぼこの火戻り―耐熱性プロテイナーゼによるすり身ゲルの崩壊―

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4913
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4913
fd7dc02f-2e7a-4e92-886d-79cd44d64fc7
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19950315-0077.pdf AN00064044-19950315-0077.pdf (1.3 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-01-28
タイトル
タイトル かまぼこの火戻り―耐熱性プロテイナーゼによるすり身ゲルの崩壊―
タイトル
タイトル Collapsing of Fish Paste Gel by Heating at Around 60℃
言語 en
著者 牧之段, 保夫

× 牧之段, 保夫

牧之段, 保夫

ja-Kana マキノダン, ヤスオ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Makinodan, Yasuo
著者 所属
値 近畿大学農学部水産学科水産利用学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Marine Food Technology, Department of Fisheries, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 28, p. 77-83, 発行日 1995-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Elasticity (ashi) of boiled fish paste (kamaboko} is obtained when fish paste is heated at about 85℃. However, when heating is done of 60~65℃, ashi is slight and the kamaboko loses its commercial value. The cause was formerly attributed to heat denaturation of fish protein which relates to the formation of network structure in kamaboko. Thereafter, autolytic (proteolytic) approach was introduced and a unique heat-stable proteinase which acts specifically at 60~65℃ was found in fish muscle. From enzymatic investigations relating to this proteinase, it has been cofirmed that the collapsing of fish paste gels heated at 60~65℃ (himodori) was caused by the hydrolysis of fish paste gel by the heat-stable proteinase, which is activated at 60~65℃.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 記事区分:総説
サムネイル

AN00064044-19950315-0077.jpeg
AN00064044-19950315-0077.jpeg

フォーマット
内容記述タイプ Other
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