WEKO3
アイテム
果実軟化に関与するエクスパンシンの機能解明と分子構造研究
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/23256
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/23256ba7e6616-b00a-476b-9fa4-c910c6894851
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 研究報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2022-12-05 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 果実軟化に関与するエクスパンシンの機能解明と分子構造研究 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Research on the function and molecular structure of expansins involved in fruit softening. | |||||
言語 | en | |||||
著者 |
石丸, 恵
× 石丸, 恵 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 果実軟化 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 細胞壁 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 糖加水分解酵素 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
著者(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | ISHIAMRU, MEGUMI | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 近畿大学生物理工学部; 教授 | |||||
著者所属(翻訳) | ||||||
値 | Kindai University | |||||
著者 役割 | ||||||
値 | 研究代表者 | |||||
版 | ||||||
出版タイプ | NA | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||
出版者 名前 | ||||||
出版者 | 近畿大学 | |||||
書誌情報 |
科学研究費助成事業研究成果報告書 (2021) p. 1-6, 発行日 2021 |
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リンクURL | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-19K06023/ | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(和文):モモ果実由来のPpEXP1は,モモ果実の軟化に深く関与していることが明らかにされているが,その詳細は不明であった.そこで,本課題によってPpEXP1はセルロースに対して加水分解活性を有することを明らかにした.さらに,セロオリゴ糖を基質にすると,2~4糖については加水分解活性を示さず,5糖を2糖と3糖に6糖を2糖と4糖にそれぞれ加水分解することを明らかにした.また,果実軟化を高分子構造体の構造変化として細胞壁の構造変化を明らかにする目的で,X線小角散乱法を用いた.その結果,細胞壁の構造変化を観察することができ,さらには,PpEXP1の関与も明らかにすることができた. 研究成果の概要(英文): PpEXP1 from peach fruit has been clarified to be deeply involved in the softening of peach fruit, but the details have not been clarified. In this study, we found that PpEXP1 has hydrolytic activity against cellulose. Furthermore, when cellooligosaccharides were used as substrates, PpEXP1 hydrolyzed cellopentaose to cellobiose and cellotriose, and cellohexasaose to cellobiose and cellotetraose, while it showed no hydrolytic activity for cellobiose to cellotetraose. Small-angle X-ray scattering (SAXS) was also used to clarify the structural change of the cell wall as a structural change of the polymeric structure in fruit softening. The structural changes in the cell wall were observed, and the involvement of PpEXP1 was also clarified. |
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内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2019~2021; 課題番号:19K06023; 研究分野:園芸利用学; 科研費の分化・細目: | |||||
資源タイプ(WEKO2) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research Paper | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf |