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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 5(1972)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 5(1972)

漬物中の有機酸に関する研究〈カラムクロマトグラフィー,及びペーパークロマトグラフィーによる各種漬物の有機酸組成について〉

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5194
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5194
df2ce149-4729-4748-8f86-fa2d64224010
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19720315-0169.pdf AN00064044-19720315-0169.pdf (651.9 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-18
タイトル
タイトル 漬物中の有機酸に関する研究〈カラムクロマトグラフィー,及びペーパークロマトグラフィーによる各種漬物の有機酸組成について〉
タイトル
タイトル Studies on Organic acid in Japanese-Pickles. <On the conposition of organic acid in various Japanese-pickles determined by cloumn and paper chromato graphy>
言語 en
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Studies on organic acid in Japanese-pickles. : On the conposition of organic acid in various Japanese-pickles determined by cloumn and paper chromato graphy
著者 友松, 和子

× 友松, 和子

友松, 和子

ja-Kana トモマツ, カズコ

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田尻, 尚士

× 田尻, 尚士

田尻, 尚士

ja-Kana タジリ, タカシ

Search repository
松本, 熊市

× 松本, 熊市

松本, 熊市

ja-Kana マツモト, クマイチ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Tomomatsu, Kazuko
著者(英)
言語 en
値 Tajiri, Takashi
著者(英)
言語 en
値 Matsumoto, Kumaichi
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品加工学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品加工学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品加工学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Processing, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Processing, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Processing, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 5, p. 169-177, 発行日 1972-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]Determination of organic acid in Japanese-pickles. Many kind of vegetable pickles are made in Japan. Peaple in this country are fond of the product very much. It is rather custom to eat pickles with every meal in the city or in the rural district. The taste of those were determined almost functionally but analysis of taste in chemical way were very important. In this report, the writer tried to determine organic acids in pickles produced during the fermentations of them. The material of pickles were bought in usual market and analysed by the way of columnchromatography with silicagel, and also used paper chromatography. Result of this experiment showed lactic acid contained the largest amount and followed by acetic, citric, formic, malic and progrutamic acid respectively. In genera] the taste of pickles largely due to the organic acid in its, also the materials of vegetable used were largely related to the taste of pickles.[要約]5種類の市販漬物について各種有機酸組成と含有量を、主としてシリカゲルを用いたカラムクロマトグラフィーと、ペーパークロマトグラフィーにより追求した。キウリ浅漬にはリンゴ酸が78.1mg/100g含有されており、全漬物中最も多かった。その他ビログルタミン酸、乳酸、ギ酸、酢酸、クエン酸が含有されていた。ナス浅漬に含有される有機酸では乳酸の102.0mg/100gが最多量で、次いで酢酸、リンゴ酸、クエン酸、ギ酸であった。タカナ塩漬では乳酸が437.0mg/100g含有されており全漬物中最多量を示した。しかし有機酸の種頬は最少で、乳酸の他酢酸、クエン酸、ギ酸の4種類であった。タクアンは、漬け込み期間の異なる2種類を用いたが、本潰タクアン352.6mg/100g、浅漬タクアン86.6mg/100gといずれも乳酸が多く含まれていた。この他本潰タクアンには酢酸、ギ酸、クエン酸、リンゴ酸、グリコール酸が、又浅漬タクアンにもクエン酸、ピログルタミン酸、ギ酸、酢酸、グリコール酸の順で各種の有機酸が含有されていた。
サムネイル

AN00064044-19720315-0169.jpeg
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フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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