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Aspergillus nigerによるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの影響に関する研究 : 各種の糖類および有機酸の効果
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5110
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5110bbec0541-5972-4729-b301-3026f4c6fd08
| 名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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| 公開日 | 2008-01-29 | |||||||||
| タイトル | ||||||||||
| タイトル | Aspergillus nigerによるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの影響に関する研究 : 各種の糖類および有機酸の効果 | |||||||||
| タイトル | ||||||||||
| タイトル | Studies on the Production of α-amylase by Aspergillus niger : Effect of Glutathione, Sugar and Organic Acid | |||||||||
| 言語 | en | |||||||||
| 著者 |
鎌田, 秀郎
× 鎌田, 秀郎
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| 言語 | ||||||||||
| 言語 | jpn | |||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
| 著者(英) | ||||||||||
| 言語 | en | |||||||||
| 値 | Kamata, Shuro | |||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部農芸化学科植物栄養学研究室 | |||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||
| 値 | Laboratory of Plant Nutrition, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||
| 版 | ||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 12, p. 9-15, 発行日 1979-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||
| 抄録 | ||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
| 内容記述 | [Author abstract]In this paper, Aspergillus niger van Tieghem IFO 4414 was used for studying the effect of glutathione, sugar and organic acid on the production of α-amylase by the fungus. Glutathione was added in the incubating medium at various concentrations from 30mg/l to lmg/1. Aspergillus niger was incubated in the medium by shaking culture at 35℃ for 6 days, and the medium was used for determining a-amylase produced by the fungus. It was shown that gultathione from 10mg/l to 5mg/l added in the medium was effective to produce α-amylase by the fungus. On the other hand, lmg/1 glutathione was considerably effective. Glutathione seemed to be associated with the production of or-amylase by the fungus. Glucose, fructose, galactose, mannose, sucrose and maltose were added at the concentration of 5 x 10^<-2> M in the incubating medium which contained 5mg/l glutathione, and gluconate, galacturonate, succinate, citrate, pyruvate, malate, formate, glyoxylate, oxalate, lactate, propionate, α-ketoglutarate, glycollate, fumarate, acetate, acetoacetate and oxaloacetate were added at the concentration of 10^<-2>M in the same incubating medium. As the results, it was shown that sucrose, glucose, fructose, maltose, succinate, citrate, malate, α-ketoglutarate, lactate, fumarate and oxaloacetate were effective to produce α-amylase by he funfus. On the other hand, gluconate, pyruvate and propionate were considerably effective. From these results, it was concluded that these compounds were associated with the production of a-amylase by the fungus in the incubating medium which contained glutathione.[著者抄録]Asoergillus Niger van TIEGHEM IF0 4414におけるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの効果,および糖,有機酸にグルタチオンを添加した場合の効果について検索した。その結果,グルタチオンの添加量においては,10mg~5mg/qの範囲の濃度が効果のあることが認められた。糖類においては,サッカロース,グルコース,フラクトース,マルトースにおいては,グルタチオン添加の効果が認められたが,ガラクトースおよびマンノースにおいては効果があまり認められなかった。有機酸においては,コハク酸,クエン酸,リンゴ酸,α-ケトグルタール酸,乳酸,フマール酸,オキザロ酢酸ではα-amylaseの生成に効果が認められ,グルコン酸,ピルビン酸,プロピオン酸では,かなり効果が認められたが,グルキュロン酸,蟻酸,グリオキシル酸,シュー酸,グリコール酸,アセト酢酸においては,α-amylaseの生成に対するグルタテオンの効果は,あまり認められなかった。 | |||||||||
| サムネイル |
AN00064044-19790315-0009.jpeg |
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| フォーマット | ||||||||||
| 内容記述タイプ | Other | |||||||||
| 内容記述 | application/pdf | |||||||||