ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 12(1979)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 12(1979)

Aspergillus nigerによるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの影響に関する研究 : 各種の糖類および有機酸の効果

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5110
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5110
bbec0541-5972-4729-b301-3026f4c6fd08
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19790315-0009.pdf AN00064044-19790315-0009.pdf (836.1 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-01-29
タイトル
タイトル Aspergillus nigerによるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの影響に関する研究 : 各種の糖類および有機酸の効果
タイトル
タイトル Studies on the Production of α-amylase by Aspergillus niger : Effect of Glutathione, Sugar and Organic Acid
言語 en
著者 鎌田, 秀郎

× 鎌田, 秀郎

鎌田, 秀郎

ja-Kana カマタ, シュウロウ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Kamata, Shuro
著者 所属
値 近畿大学農学部農芸化学科植物栄養学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Plant Nutrition, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 12, p. 9-15, 発行日 1979-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]In this paper, Aspergillus niger van Tieghem IFO 4414 was used for studying the effect of glutathione, sugar and organic acid on the production of α-amylase by the fungus. Glutathione was added in the incubating medium at various concentrations from 30mg/l to lmg/1. Aspergillus niger was incubated in the medium by shaking culture at 35℃ for 6 days, and the medium was used for determining a-amylase produced by the fungus. It was shown that gultathione from 10mg/l to 5mg/l added in the medium was effective to produce α-amylase by the fungus. On the other hand, lmg/1 glutathione was considerably effective. Glutathione seemed to be associated with the production of or-amylase by the fungus. Glucose, fructose, galactose, mannose, sucrose and maltose were added at the concentration of 5 x 10^<-2> M in the incubating medium which contained 5mg/l glutathione, and gluconate, galacturonate, succinate, citrate, pyruvate, malate, formate, glyoxylate, oxalate, lactate, propionate, α-ketoglutarate, glycollate, fumarate, acetate, acetoacetate and oxaloacetate were added at the concentration of 10^<-2>M in the same incubating medium. As the results, it was shown that sucrose, glucose, fructose, maltose, succinate, citrate, malate, α-ketoglutarate, lactate, fumarate and oxaloacetate were effective to produce α-amylase by he funfus. On the other hand, gluconate, pyruvate and propionate were considerably effective. From these results, it was concluded that these compounds were associated with the production of a-amylase by the fungus in the incubating medium which contained glutathione.[著者抄録]Asoergillus Niger van TIEGHEM IF0 4414におけるα-amylaseの生成にたいするグルタチオンの効果,および糖,有機酸にグルタチオンを添加した場合の効果について検索した。その結果,グルタチオンの添加量においては,10mg~5mg/qの範囲の濃度が効果のあることが認められた。糖類においては,サッカロース,グルコース,フラクトース,マルトースにおいては,グルタチオン添加の効果が認められたが,ガラクトースおよびマンノースにおいては効果があまり認められなかった。有機酸においては,コハク酸,クエン酸,リンゴ酸,α-ケトグルタール酸,乳酸,フマール酸,オキザロ酢酸ではα-amylaseの生成に効果が認められ,グルコン酸,ピルビン酸,プロピオン酸では,かなり効果が認められたが,グルキュロン酸,蟻酸,グリオキシル酸,シュー酸,グリコール酸,アセト酢酸においては,α-amylaseの生成に対するグルタテオンの効果は,あまり認められなかった。
サムネイル

AN00064044-19790315-0009.jpeg
AN00064044-19790315-0009.jpeg

フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 19:33:55.789083
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3