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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 22(1989)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 22(1989)

米酢搾汁粕中有機酸の糖尿病動物の血糖降下作用

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4992
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4992
a87e952c-92ff-4c5d-8a6b-9a3a22f795f4
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19890320-0047.pdf AN00064044-19890320-0047.pdf (632.6 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-01-28
タイトル
タイトル 米酢搾汁粕中有機酸の糖尿病動物の血糖降下作用
タイトル
タイトル Effect of Organic Acids Extracted from Brewing Lees of Rice Vinegar on the Blood-Glucose Levels of Diabetic Rats and Mice
言語 en
著者 田尻, 尚士

× 田尻, 尚士

田尻, 尚士

ja-Kana タジリ, タカシ

Search repository
鈴木, 有朋

× 鈴木, 有朋

鈴木, 有朋

ja-Kana スズキ, アリトモ

Search repository
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Tajiri, Takashi
著者(英)
言語 en
値 Suzuki, Aritomo
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品加工学研究室
著者 所属
値 近畿大学医学部薬理学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Processing, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Department of Pharmacology, Kinki University School of Medicine
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 22, p. 47-53, 発行日 1989-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]The effects of organic acids extracted from strained lees the vinegar kuro-zu and oi-zu on the blood-glucose level were studied in mice with inherited diabetes mice and rat with diabetes stroke-prone spontaneously hyprevtensive induced by alloxan. The organic acids were given orally. The organic acids from the Oi-zu strained lees lowered the blood-glucose level of the diabetic mice. The organic acids from the Kuro-zu lowered blood-glucose in both the mice and the rats. When the dose of organic acids was low, the effect on the blood-glucose levels of the rats was transitory. The effect of higher doses lasted longer. The results suggested that organic acids extracted from lees of rice vinegar promote health if added to food, as they reduced high blood-glucose levels in these diabetic animals.[著者抄録]不老酢(おいず)搾汁粕及び黒酢搾汁粕中の有機酸の血糖降下作用の有無を遺伝性糖尿病マウス及びAlloxan糖尿病ラツトを用いて検討した.その結果を報告する.不老酢搾汁粕有機酸は糖尿病マウスには血糖降下作用を示した.黒酢搾汁粕有機酸は糖尿病マウス及びAlloxan糖尿病ラツトで用量依存性の血糖降下作用を示した.Alloxan糖尿病ラットでは血糖降下効果は少量では一過性であるが,大量を用いると効果の持続性が認められた.以上の結果より,不老酢搾汁粕,黒酢搾汁粕中より抽出した有機酸は血糖降下作用を持つことが認められた.しかし,その有効成分及び機序については今後の検討が必要である.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 記事区分:原著
サムネイル

AN00064044-19890320-0047.jpeg
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フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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