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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 28(1995)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 28(1995)

アリルイソチオシアネートと2,3香辛料精油の抗菌性および変異原性

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4917
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4917
8458b658-33db-4da9-b7d9-808be4fb5844
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19950315-0011.pdf AN00064044-19950315-0011.pdf (1.4 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-01-28
タイトル
タイトル アリルイソチオシアネートと2,3香辛料精油の抗菌性および変異原性
タイトル
タイトル Antimicrobial Activity and Mutagenicity of Allyl isothiocyanate and Several Essential Oils from Spices
言語 en
著者 河野, 又四

× 河野, 又四

河野, 又四

ja-Kana コウノ, マタシ

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吉田, 靖彦

× 吉田, 靖彦

吉田, 靖彦

ja-Kana ヨシダ, ヤスヒコ

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板谷, 恭史

× 板谷, 恭史

板谷, 恭史

ja-Kana イタヤ, ヤスシ

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下坊, 和也

× 下坊, 和也

下坊, 和也

ja-Kana シモボウ, カズヤ

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吉川, 賢太郎

× 吉川, 賢太郎

吉川, 賢太郎

ja-Kana ヨシカワ, ケンタロウ

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寺下, 隆夫

× 寺下, 隆夫

寺下, 隆夫

ja-Kana テラシタ, タカオ

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獅山, 慈孝

× 獅山, 慈孝

獅山, 慈孝

ja-Kana シシヤマ, ジコウ

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言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Kono, Matashi
著者(英)
言語 en
値 Yoshida, Yasuhiko
著者(英)
言語 en
値 Itaya, Yasushi
著者(英)
言語 en
値 Shimobo, Kazuya
著者(英)
言語 en
値 Yoshiwaka, Kentaro
著者(英)
言語 en
値 Terashita, Takao
著者(英)
言語 en
値 Shishiyama, Jiko
著者 所属
値 近畿大学
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室
著者所属(翻訳)
値 Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Microbiology, Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 28, p. 11-19, 発行日 1995-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]For ensuring the safety of food under volatile condition, antimicrobial activity of allylisothiocyanate (AIT) and some essential oils from spices were examined as the growth inhibition for Aspergillus oryzae, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis and Daphnia pulex. In addition, Ames test employing His mutants, Salmonella typhimurium TA98 and TA100 and the spot test on wing employing Drosophila melanogaster, BINSC and Oregon-R type, were undergone to evaluate their mutagenicity. The minimum inhibition concentration of AIT and essential oils were counted 10-20 and 25-75 ppm, respectively. The not mutagenicity by Ames test was recognized in AIT, carvacrol, salicyl aldehyde, eugenol and citronellol in the treatment with 8 or 16 ppm. Also the wing mutation, flamelike hair, was occurred 10 days after the treatment with 0.18 ppm AIT. As an abnormal morphogenesis of D. pulex, male organism multiply generally, sexual (winter) eggs were appeared 10 days after the treatment with 0.04-0.06 ppm AIT. From these results, it is suggested that AIT is of promise as a food preservative compound, because it shows antimicrobial activity at low concentration under volatile condition without any mutagenicity.[著者抄録]Allyl isothiocyanate (AIT)および数種香辛料精油成分のAsp. oryzae No. 508, Sacch. cerevisiae IFO 0231およびBac. subtilis IFO 3009に対する抗菌性をろ紙円盤拡散法によって調べた結果,AITが最も優れた効果を示し,carvacrol (CAR), salicylaldehyde(SAL)がこれに次いで有効であった。また,これらの変異原性をS. typhimuriumを用いAmes testで調べたところ,TA98とTA100の両菌ともS-9 mixの添加によっても有意の変異原性を示さなかった。ショウジョウバエ,Drosophyla melanogasterのBINSC型とOregon-R型を用い精油成分の濃度による毒性(仮死または致死到着時間)を比較したところ,AITとSALの毒性が大であった。さらにハエの短毛についてspot testを行ったところ変異翅毛(炎毛)がOregon-R型において0.18ppmAITの処理10日後の供試虫10%に認められた。ミジンコ,Daphnia pulexに対する毒性を調べたところ,形態の変化は認められなかったが,環境悪化の時に出現する有殼卵(有性生殖で抵抗性が強い冬卵)の発現が0.04と0.06ppm AIT処理区の10日後のミジンコ5%に認められた。現在,AITによる発がん性は否定されているが,低濃度での血液,組織,器官などには影響があるので注意する必要がある。AITのガス接触による食品保存料が開発されているが,この場合の量は少なく濃度も低いので安全であると考えられるが,低濃度での多頻度使用の場合には,なお問題があるのではないかと考えられるので今後さらに検討する必要があろう。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 記事区分:原著
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