WEKO3
アイテム
新システム画像解析法による食肉物性評価技術の開発
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/3448
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/3448a399ee1f-9039-430f-9596-4cde199a4a6d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KAKEN_24580392seika.pdf (742.0 kB)
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Item type | 研究報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2015-10-30 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 新システム画像解析法による食肉物性評価技術の開発 | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Development of evaluation for meat physical characteristics by the new image analysis methods | |||||
著者 |
入江, 正和
× 入江, 正和 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 畜産物 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 牛肉 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 豚肉 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 光学評価 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 画像解析 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肉質 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
著者(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | IRIE, Masakazu | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 近畿大学生物理工学部; 教授 | |||||
著者所属(翻訳) | ||||||
値 | Kinki University | |||||
著者 役割 | ||||||
値 | 研究代表者 | |||||
著者 外部リンク | ||||||
関連名称 | https://kaken.nii.ac.jp/d/r/30183924.ja.html | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 近畿大学 | |||||
書誌情報 |
科学研究費助成事業研究成果報告書 (2014. ) p. 1-5, 発行日 2014-01-01 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(和文): 肉質において脂肪交雑, きめ, やわらかさは枝肉格付や食味に関わる重要な要因である. 先端で独創的なマイクロスコープ法, 可視・紫外線蛍光画像解析法を肉質評価のため発展させた. マイクロスコープ法による肉のきめの評価は, 品種や系統などの肉の特性を明らかにする効果的な方法であった. 脂肪交雑の評価では可視画像解析法は豚肉に, 紫外線蛍光画像解析法は牛肉にそれぞれ有効であった. 画像解析値と化学的測定値から, 肉のきめや結合組織, やわらかさは遺伝だけでなく, 飼養管理の影響があることが示唆された. 研究成果の概要(英文): Marbling, texture and tenderness in meat quality are important factors related to the carcass grading and taste. Our original advanced methods of Microscope and visible-ultraviolet fluorescence image analysis have been developed for meat evaluation. Texture evaluation for pork and beef by Microscope method was an effective way to clarify the meat characteristics such as breeds and strains. Visible and fluorescence image analysis methods were effective for marbling of pork and beef, respectively. It is suggested that texture and connective tissue data obtained by image and chemical analysis were affected by feeding management as well as heredity. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究種目:基礎研究(C); 研究期間:2012~2014; 課題番号:24580392; 研究分野:畜産; 科研費の分科・細目: | |||||
資源タイプ(WEKO2) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research Paper | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf |