WEKO3
アイテム
酸応答性センサーの活性化機構の解析
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/20715
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/20715c443dde9-6bd2-49df-a0aa-f52c870095a1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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16K07681seika.pdf (331.1 kB)
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Item type | 研究報告書 / Research Paper(1) | |||||
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公開日 | 2020-03-12 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 酸応答性センサーの活性化機構の解析 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Activation mechanism of an acid-responding sensor | |||||
言語 | en | |||||
著者 |
江口, 陽子
× 江口, 陽子 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酸応答 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ヒスチジンキナーゼ | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | EvgS | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | センサー | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酸化還元 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
著者(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Eguchi, Yoko | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 近畿大学生物理工学部; 講師 | |||||
著者所属(翻訳) | ||||||
値 | Kindai University | |||||
著者 役割 | ||||||
値 | 研究代表者 | |||||
版 | ||||||
出版タイプ | NA | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||
出版者 名前 | ||||||
出版者 | 近畿大学 | |||||
書誌情報 |
科学研究費助成事業研究成果報告書 (2018) p. 1-6, 発行日 2019 |
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リンクURL | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-16K07681/ | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(和文):本研究では大腸菌の酸性pHセンサーEvgSの活性化機構を検討した。EvgSはpH 4.5から6 の弱酸性下で活性化し,菌の酸耐性化に関わる多くの遺伝子の発現を誘導する。培地(細胞外)をpH5.7にしても,培地への有機酸の添加や嫌気状態での培養によってEvgS活性が阻害されることから,細胞内外のpH差がEvgS活性に必要であると仮定した。ところが,pH差が存在しても少量の有機酸の添加によってEvgSは不活化した。さらに,嫌気状態での不活化はユビキノンがEvgSのPASドメイン内システイン残基間S-S結合を切断するためだと考えられ、ユビキノンを介したEvgS の新規活性化メカニズムを提唱した。研究成果の概要(英文): EvgS is an acid pH-responding sensor in Escherichia coli. When this sensor is activated by mild acidic pH (4.5 - 6), expression of various acid resistance genes is induced and renders the cells acid resistant. Since addition of organic acids to the culture or proliferation under anaerobic environment inhibited EvgS activation even when the culture was adjusted to pH5.7, our initial hypothesis was that a pH gradient across the cell membrane was required for EvgS activation. However, addition of a small amount of organic acid, that did not disrupt the pH gradient, also inactivated EvgS. Thus, other factors beside the disruption of the pH gradient were involved in the EvgS inactivation. Furthermore, inactivation of EvgS under anaerobic condition was caused by the lack of oxidized ubiquinone within the cell membrane. We propose a novel EvgS activation model that requires oxidized ubiquinones for the formation of disulfide bonds between the cysteine residues in the EvgS PAS domain. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2016~2018; 課題番号:16K07681; 研究分野:微生物学、分子生物学; 科研費の分科・細目: | |||||
資源タイプ(WEKO2) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Research Paper | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf |