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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 57(2024)

マウスのかつおだし嗜好性に及ぼす飼料組成の影響

https://doi.org/10.15100/0002001019
https://doi.org/10.15100/0002001019
3df002f9-9f0c-43ae-88d3-bbb33a70809f
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-20240331-0019.pdf AN00064044-20240331-0019.pdf
Item type 紀要論文 / departmental bulletin paper(1)
公開日 2024-04-09
タイトル
タイトル マウスのかつおだし嗜好性に及ぼす飼料組成の影響
言語 ja
タイトル
タイトル Influences of dietary composition on preference for dried bonito dashi in mice
言語 en
作成者 近藤, 高史

× 近藤, 高史

ja 近藤, 高史
近畿大学

en KONDOH, Takashi
Kindai University

Search repository
言語
言語 jpn
キーワード
主題 dried bonito dashi, preference, dietary composition, food experience, mice
内容記述
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Intake and preference for dried bonito dashi in rats are reduced by ingestion of high fat, high sucrose, or low protein, but not high protein diet. Here, the same experiments were performed in two strains of mice (C57BL/6N and ICR). Standard ascending concentration series of 48h two-bottle choice tests were employed. C57BL/6N mice fed control diet did not show preference for the dashi to water over a wide range (0.1-100% dashi), and no diet influenced it. In contrast, ICR mice fed control diet showed weak aversion for low concentrations (0.1-2%), while they preferred higher concentrations (10-100%) of dashi. Ingestion of high fat or low protein diet abolished the dashi preference, but neither high sucrose nor high protein diet influenced it. Presentation of dashi from the highest to the lowest one (descending concentration tests) also increased dashi preference in this mouse strain. These results suggest that dietary composition influenced dried bonito dashi preference in ICR but not C57BL/6N mice. Enhancement of experience-based dashi preference was also observed in ICR mice.
言語 en
出版者
出版者 近畿大学農学部
言語 ja
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
出版タイプ
出版タイプ AM
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa
ID登録
ID登録 10.15100/0002001019
ID登録タイプ JaLC
収録物識別子
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 21896267
書誌情報 ja : 近畿大学農学部紀要
en : MEMOIRS OF THE FACULTY OF AGRICULTURE OF KINDAI UNIVERSITY

号 57, p. 19-33, 発行日 2024-03-31
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Ver.1 2024-04-09 02:47:54.237582
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