ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. Public
  2. 科学研究費助成事業研究成果報告書
  3. 2017年度

おやつを利用した食育による子供の食選択能力向上効果とその持続性

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/19716
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/19716
656a79fb-76a5-4f28-a66b-e81abc9b6c9c
名前 / ファイル ライセンス アクション
15K00899seika.pdf 15K00899seika.pdf (2.2 MB)
Item type 研究報告書 / Research Paper(1)
公開日 2018-11-20
タイトル
タイトル おやつを利用した食育による子供の食選択能力向上効果とその持続性
タイトル
タイトル Effects of snack-centered dietary education for children on the food selection ability and duration of these effects
言語 en
著者 郡, 俊之

× 郡, 俊之

郡, 俊之

ja-Kana コオリ, トシユキ

Search repository
蒲, 尚子

× 蒲, 尚子

蒲, 尚子

ja-Kana カバ, ナオコ

Search repository
友竹, 浩之

× 友竹, 浩之

友竹, 浩之

ja-Kana トモタケ, ヒロユキ

Search repository
言語
言語 jpn
キーワード
主題 食育, 間食, おやつ, 子供, 小学生, 中学生, 介入
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws
資源タイプ research report
著者(英)
言語 en
値 KOHRI, Toshiyuki
著者(英)
言語 en
値 KABA, Naoko
著者(英)
言語 en
値 TOMOTAKE, Hiroyuki
著者 所属
値 近畿大学農学部; 准教授
著者 所属
値 近畿大学農学部; 助手
著者 所属
値 飯田女子短期大学家政学科; 教授
著者所属(翻訳)
値 Kindai University
著者所属(翻訳)
値 Kindai University
著者 役割
値 研究代表者/連携研究者/連携研究者
著者 外部リンク
関連名称 https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-15K00899/
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学
書誌情報 科学研究費助成事業研究成果報告書 (2017)

p. 1-5, 発行日 2018
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 研究成果の概要(和文):不規則な食事や偏りは、「食」への無関心が一因と考えられる。国を挙げて学校で食育を推進しているが、子供は日々の食事で家庭や学校で出された食物を食べており、自分で食事を選択する機会は少ない。しかしおやつは子供にとって関心が高く、自分で選択する機会がある食物である。そこでおやつを媒体とした食育は子供に効果的であると仮説を立て、小中学生に対する食物選択能力に及ぼす効果とその持続性を検証した。さらに小学1年生と中学1年生という介入時期の違いが、食育効果に及ぼす影響についても検証した。
研究成果の概要(英文):Irregular and bias meals are thought to be due to indifference to "diet". Although the japanese government takes the initiative to promote dietary education at school, children eat meals served at home and school on a daily basis, and there are few opportunities to choose their own meals. However, snacks are interesting foods for children and the foods with opportunities to choose by themselves. Hypothesizing that food education with snacks is effective for children, we examined the effect and sustainability of elementary and junior high school students on food selection ability. We also examined the influence of the difference in intervention time between elementary school first grader and junior high school first grader on food education effect.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2015~2017; 課題番号:15K00899; 研究分野:公衆栄養学、栄養教育学; 科研費の分科・細目:
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Research Paper
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 21:33:48.721068
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3