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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告
  4. 6(1998)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告Bulletin of The Institute for Comprehensive Agricultural Sciences Kinki University
  4. 6(1998)

植物起源の異なるデンプン粒の諸性質

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9888
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9888
d35079de-cb73-44a2-a097-868d13e79fc5
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10410378-19980315-0083.pdf AN10410378-19980315-0083.pdf (494.3 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2011-11-25
タイトル
タイトル 植物起源の異なるデンプン粒の諸性質
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Some properties of starch granules in various plants
著者 唐, 漢軍

× 唐, 漢軍

唐, 漢軍

ja-Kana

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吉田, 豊和

× 吉田, 豊和

吉田, 豊和

ja-Kana ヨシダ, トヨカズ

Search repository
渡辺, 克美

× 渡辺, 克美

渡辺, 克美

ja-Kana ワタナベ, カツミ

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光永, 俊郎

× 光永, 俊郎

光永, 俊郎

ja-Kana ミツナガ, トシオ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Tang, Hanjun
著者(英)
言語 en
値 Yoshida, Toyokazu
著者(英)
言語 en
値 Watanabe, Katsumi
著者(英)
言語 en
値 Mitsunaga, Toshio
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科
著者 所属
値 岐阜大学工学部生命工学科
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科:近畿大学農学総合研究所
著者所属(翻訳)
値 Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Department of Biomolecular Science, Faculty of Engineering, Gifu University
著者所属(翻訳)
値 Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Department of Food and Nutrition, Faculty Agriculture:Institute for Comprehensive Agricultural Science, Kinki University
版
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者 名前
出版者 近畿大学農学総合研究所
書誌情報 近畿大学農学総合研究所報告
en : Bulletin of the Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University

号 6, p. 83-89, 発行日 1998-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09193022
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Synopsis] The shape, particle size distribution, gelatinization properties and β-amylase digestion of starches from cereals, rhizomes, beans and some other plant were compared to characterize their physical and chemical properties. The results are as summarized follows. 1) The shape and particle size of starch granules were characteristic to respective plant species. The wheat and barley starch comprised three kinds of granules, small (below 3.5 μm) , medium (3.5 μm-7.0 μm) and large (over 7.0μm) in sizes. 2) The rhizome starches tended to be more difficult to gelatize among the used starches. The cereal and bean starches were similar in gelatinization properties. The gelatinization property of starches was not related to their particle sizes. 3) The digestion of each raw starch granule by β-amylase resulted in tow-patterns of degradation, the outer and interior degradation types. [要約] 本研究では穀類、根茎類、豆類などの貯蔵デンプンを食品素材としての観点から、それそれのデンプン粒の形状、粒度分布、糊化特性およびβ-アミラーゼによる消化性などを検討した。デンプン粒の形状、大きさは従来の報告とほぼ一致したが、麦類のデンプンは大、中、小穎粒の三種類の穎粒群からなることを明らかにした。根茎類のデンプンは最も糊化し難く、穀類と豆類のデンプンは類似した糊化の性質であった。糊化の性質とデンプンの粒径との間で明確な相関性を示さなかった。生デンプン粒のβ-アミラーゼによる分解は外部優先型と内部優先型の2パターンを大別された。しかし、種類によりそれぞれ特徴があり、この分解の多様性はデンプン粒の構造の多様性と複雑性を示している。現在のデンプン粒の構造に関する知見ではまだ十分に説明できないと思われる。
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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Ver.1 2023-06-20 23:51:38.001508
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