Item type |
☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2011-11-28 |
タイトル |
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タイトル |
Structural Characterization of Glycolipids in Edible Mushroom by FAB/MS |
その他(別言語等)のタイトル |
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その他のタイトル |
FAB/MSによる食用キノコに含まれる糖脂質の構造特性 |
著者 |
Sawabe, Akiyoshi
Morita, Masanori
Ouchi, Seiji
Okamoto, Tadashi
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言語 |
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言語 |
eng |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
著者(英) |
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言語 |
en |
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値 |
沢辺, 昭義 |
著者(英) |
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言語 |
en |
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値 |
森田, 全律 |
著者(英) |
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言語 |
en |
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値 |
大内, 成志 |
著者(英) |
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言語 |
en |
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値 |
岡本, 忠 |
著者 所属 |
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値 |
Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University |
著者 所属 |
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値 |
Joint Research Center, Kinki University |
著者 所属 |
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値 |
Faculty of Agriculture, Kinki University |
著者 所属 |
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値 |
Faculty of Agriculture, Kinki University |
版 |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
出版者 名前 |
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出版者 |
近畿大学農学総合研究所 |
書誌情報 |
近畿大学農学総合研究所報告
en : Bulletin of the Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University
号 7,
p. 37-46,
発行日 1999-03-01
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
09193022 |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
[Synopsis] The structures of glycolipids isolated from mushrooms, Hypsizigus marmoreus (Bunashimeji) and Pleurotus citrinopileatus (Nireouma) were determined to be (4E,8E)-N-2-hydroxyhexadecanoyl-1-O-β-glucopyranosyl-9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine (1), phosphodihexose N-(2-hydroxyoctadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (2), phosphodihexose N-(2-hydroxyhexadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (3), phosphodihexose N-(2-hydroxytetracosanoy1)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (4), and phosphodihexose N-(2-hydroxydocosanoy1)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (5). In particular, location of the double bonds in the long-chain base of 1 was clearly determined by the B/E constant linked scan method. The structure of cerebroside having a long-chain base of 9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine could be determined in general by the presence of characteristic fragment ions of [C_<19>-sphingadienine + H-H_2O]^+at m/z 276 and [C_<19>-sphingadienine + H]^+ at m/z 294, and the fatty acid carbon number could be calculated from the characteristic fragment ion of [ceramide - 180]^+ ([MH - GlcOH - 180]^+) in positive ion mode FAB mass spectrometry. In the structural determination of 2-5, the ions of m/z 421 and 720 in the negative ion mode analyses are assigned to be characteristic peaks of phosphodihexose and phytosphingosine containing phosphodihexose, respectively. This method proved to be useful for the structural determination of unstable natural products such as lipids. (摘要) 機能性天然物分子探索の一環として、食用キノコに含まれる糖脂質の構造解析について研究を行っている。本稿では、ブナシメジ (Hypsizigus marmoreus) および楡黄麻 (Pleurotus citrinopileatus) から得た糖脂質のFAB/MSの構造特性について紹介する。得られた糖脂質の構造は、(4E, 8E)-N-2-hydroxyhexadecanoyl-1-O-β-glucopyranosyl-9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine (1), phosphodihexose N-(2-hydroxyoctadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (2), phosphodihexose N-(2-hydroxyhexadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine(3), phosphodihexose N-(2-hydroxytetracosanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (4) および phosphodihexose N-(2-hydroxydocosanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (5) と決定した。特に、これらの構造特性において、長鎖アルキルの不飽和結合の位置、極性部および脂肪酸の種類はB/E一定リンクドスキャン法を用いたFAB/MSを測定することにより容易に決定された。 |
フォーマット |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
application/pdf |