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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告
  4. 7(1999)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告Bulletin of The Institute for Comprehensive Agricultural Sciences Kinki University
  4. 7(1999)

Structural Characterization of Glycolipids in Edible Mushroom by FAB/MS

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9881
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9881
658bd016-51b1-4ed3-a88a-efc96d569c89
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10410378-19990315-0037.pdf AN10410378-19990315-0037.pdf (326.6 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2011-11-28
タイトル
タイトル Structural Characterization of Glycolipids in Edible Mushroom by FAB/MS
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル FAB/MSによる食用キノコに含まれる糖脂質の構造特性
著者 Sawabe, Akiyoshi

× Sawabe, Akiyoshi

Sawabe, Akiyoshi

ja-Kana サワベ, アキヨシ

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Morita, Masanori

× Morita, Masanori

Morita, Masanori

ja-Kana モリタ, マサノリ

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Ouchi, Seiji

× Ouchi, Seiji

Ouchi, Seiji

ja-Kana オオウチ, セイジ

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Okamoto, Tadashi

× Okamoto, Tadashi

Okamoto, Tadashi

ja-Kana オカモト, タダシ

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言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 沢辺, 昭義
著者(英)
言語 en
値 森田, 全律
著者(英)
言語 en
値 大内, 成志
著者(英)
言語 en
値 岡本, 忠
著者 所属
値 Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University
著者 所属
値 Joint Research Center, Kinki University
著者 所属
値 Faculty of Agriculture, Kinki University
著者 所属
値 Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者 名前
出版者 近畿大学農学総合研究所
書誌情報 近畿大学農学総合研究所報告
en : Bulletin of the Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University

号 7, p. 37-46, 発行日 1999-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09193022
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Synopsis] The structures of glycolipids isolated from mushrooms, Hypsizigus marmoreus (Bunashimeji) and Pleurotus citrinopileatus (Nireouma) were determined to be (4E,8E)-N-2-hydroxyhexadecanoyl-1-O-β-glucopyranosyl-9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine (1), phosphodihexose N-(2-hydroxyoctadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (2), phosphodihexose N-(2-hydroxyhexadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (3), phosphodihexose N-(2-hydroxytetracosanoy1)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (4), and phosphodihexose N-(2-hydroxydocosanoy1)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (5). In particular, location of the double bonds in the long-chain base of 1 was clearly determined by the B/E constant linked scan method. The structure of cerebroside having a long-chain base of 9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine could be determined in general by the presence of characteristic fragment ions of [C_<19>-sphingadienine + H-H_2O]^+at m/z 276 and [C_<19>-sphingadienine + H]^+ at m/z 294, and the fatty acid carbon number could be calculated from the characteristic fragment ion of [ceramide - 180]^+ ([MH - GlcOH - 180]^+) in positive ion mode FAB mass spectrometry. In the structural determination of 2-5, the ions of m/z 421 and 720 in the negative ion mode analyses are assigned to be characteristic peaks of phosphodihexose and phytosphingosine containing phosphodihexose, respectively. This method proved to be useful for the structural determination of unstable natural products such as lipids.  (摘要) 機能性天然物分子探索の一環として、食用キノコに含まれる糖脂質の構造解析について研究を行っている。本稿では、ブナシメジ (Hypsizigus marmoreus) および楡黄麻 (Pleurotus citrinopileatus) から得た糖脂質のFAB/MSの構造特性について紹介する。得られた糖脂質の構造は、(4E, 8E)-N-2-hydroxyhexadecanoyl-1-O-β-glucopyranosyl-9-methyl-C_<18>-sphinga-4,8-dienine (1), phosphodihexose N-(2-hydroxyoctadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (2), phosphodihexose N-(2-hydroxyhexadecanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine(3), phosphodihexose N-(2-hydroxytetracosanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (4) および phosphodihexose N-(2-hydroxydocosanoyl)-4-hydroxy-C_<18>-sphinganine (5) と決定した。特に、これらの構造特性において、長鎖アルキルの不飽和結合の位置、極性部および脂肪酸の種類はB/E一定リンクドスキャン法を用いたFAB/MSを測定することにより容易に決定された。
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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Ver.1 2023-06-20 23:51:50.441445
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