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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告
  4. 7(1999)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学総合研究所報告Bulletin of The Institute for Comprehensive Agricultural Sciences Kinki University
  4. 7(1999)

キノアの食品特性について(その2)--キノア種子のデンプンの構造と性質

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9875
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/9875
2fff6146-5de5-4d0f-a72b-73f4501e60ec
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10410378-19990315-0113.pdf AN10410378-19990315-0113.pdf (338.4 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2011-11-28
タイトル
タイトル キノアの食品特性について(その2)--キノア種子のデンプンの構造と性質
その他(別言語等)のタイトル
その他のタイトル Characteristics of quinoa as a foodstuff (part 2): Structure and properties of starch granules of quinoa seeds
著者 唐, 漢軍

× 唐, 漢軍

唐, 漢軍

ja-Kana

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安藤, ひとみ

× 安藤, ひとみ

安藤, ひとみ

ja-Kana アンドウ, ヒトミ

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渡辺, 克美

× 渡辺, 克美

渡辺, 克美

ja-Kana ワタナベ, カツミ

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光永, 俊郎

× 光永, 俊郎

光永, 俊郎

ja-Kana ミツナガ, トシオ

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言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Tang, Hanjun
著者(英)
言語 en
値 Ando, Hitomi
著者(英)
言語 en
値 Watanabe, Katsumi
著者(英)
言語 en
値 Mitsunaga, Toshio
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科
著者 所属
値 京都文教短期大学
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科:近畿大学農学総合研究所
著者所属(翻訳)
値 Department of Food and Nurtrition, Faculty Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Kyoto Bunkyo Junior College
著者所属(翻訳)
値 Department of Food and Nurtrition, Faculty Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Faculty of Agriculture, Kinki University:Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University
版
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者 名前
出版者 近畿大学農学総合研究所
書誌情報 近畿大学農学総合研究所報告
en : Bulletin of the Institute for Comprehensive Agricultural Sciences, Kinki University

号 7, p. 113-117, 発行日 1999-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09193022
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Synopsis] Quinoa seeds contained two kinds of starch granules, complex and single starch granules. Single granule was a polygonshape, and the particle size was around 1μm. The starch resembled small granule starch of nonwaxy wheat very closely in moisture absorption. The gelatinization temperature of the starch was lower than those of the tested cereals starch. The enthalpy of the starch was a little below that of rice starch and higher than those of barley, wheat, corn starches. Amylose content was 5.9%. The amylopectin molecule showed the structural characteristic that the content and length of B1 chain were more and longer, and contents of B2— B4 chains were lower than those of other cereals strach, respectively. The results suggest that quinoa starch contains the intermediate components other them normal amylose and amylopectin molecules.  [要約] キノア種子は復粒と単粒の2種類のデンプン粒からなることを確認した。また、単粒デンプンは多角形で粒径が1μm前後であった。調製したデンプン粒の吸湿特性は粒径の近いウルチ小麦の小顆粒と類似した。キノアデンプン粒の糊化温度は主要穀物デンプンより低く、糊化エンタルピーは米よりやや低く、大麦、小麦、トウモロコシより高かった。キノアデンプンのアミロース含量は5.9%で低かった。アミロペクチン分子は小さく、内部鎖が多く、B1鎖が特に長く、B2~B4鎖の割合が低いという構造特徴を示した。また、キノアデンプンには一般のアミロースとアミロペクチン分子以外の中間成分の存在を示唆した。
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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