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アイテム
オキシプロリンの比色定量法とその阻害要因について
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5190
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5190908c0763-d80e-46e4-a07a-9adb9e0c7cba
| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
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| 公開日 | 2008-03-18 | |||||||||||||
| タイトル | ||||||||||||||
| タイトル | オキシプロリンの比色定量法とその阻害要因について | |||||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||
| その他のタイトル | Studies on determination of hydroxyproline and its interference factors | |||||||||||||
| 著者 |
稲葉, 和功
× 稲葉, 和功
× 飯塚, 義富
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| 言語 | ||||||||||||||
| 言語 | jpn | |||||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
| アクセス権 | ||||||||||||||
| アクセス権 | metadata only access | |||||||||||||
| アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||
| 値 | Inaba, Kazunari | |||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||
| 値 | Iizuka, Yoshitomi | |||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科生物化学研究室 | |||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科生物化学研究室 | |||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Biochemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Biochemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||
| 版 | ||||||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 5, p. 137-144, 発行日 1972-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
| 内容記述 | [Author abstract]Hydroxyproline is one of the amino acids contained in gelatin and collagen. The hydroxyproline in gelatin, collagen, rat tail skin, carp and crucian carp was studied quantitatively in the manner suggested by V.Graziano and G.Amici. The results are shown in Table 1.2.3., the amount of hydroxyproline was 13.35% in collagen, 12.58~14.31% in gelatin and4.89% in rat tail skin; but the experimental values in other samples are very scattered. Liver oil and soybean oil were added to gelatin and their interferences to the color reaction were studied. The results of the experiment on the effect of experimental values on liver oil and soybean oil were obtained 83.33~96.54% recovery. It seems that lipids and other factor effect of the color reaction extensively.[摘要]コラーゲン、ゼラチンを試料としてオキシプロリンの比色定量を行なった結果、分析値の補正率を97~101%と考えるならば定量は可能である。しかし、生体試料では定量値に大きなばらつきがあり、加水分解中か、呈色反応過程に阻書要因の含まれることが解った。ゼラチンに肝油と大豆油を0.05g, 0.10g, 0.15g, 0.20gを加えて検討してみると回収率は最高で96.54%、最低で83.33%となり、はっきりと阻害された。比色法を使用する時には油脂、その他の阻害物質の除去を考慮しなければならない。また、トリプトファンやチロシンも呈色するが、加水分解中にほとんど分解されるので余り考慮しなくてよいと思われる。 | |||||||||||||
| サムネイル |
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| 権利 | ||||||||||||||
| 値 | 本文非公開(著作権未処理) | |||||||||||||