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アイテム
Aspergillus nigerによるamylaseの生成に関する研究(第2報) : 窒素化合物およびアミノ酸の効果
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5179
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5179433ccff0-7e6b-45ca-b505-5c24145ce37d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2008-03-18 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Aspergillus nigerによるamylaseの生成に関する研究(第2報) : 窒素化合物およびアミノ酸の効果 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Studies on the Production of Amylase by Aspergillus niger (II) : Effect of Nitrogen Compound and Amino Acid on the Production of Amylase | |||||||||
言語 | en | |||||||||
著者 |
鎌田, 秀郎
× 鎌田, 秀郎
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
著者(英) | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
値 | Kamata, Shuro | |||||||||
著者 所属 | ||||||||||
値 | 近畿大学農学部農芸化学科植物栄養学研究室 | |||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||
値 | Laboratory of Plant Nutrition, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||
版 | ||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||
出版者 名前 | ||||||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 6, p. 65-70, 発行日 1973-01-01 |
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ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||||||
抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | [Author abstract]In this paper Aspergillus niger van TlEGHEM was used for studies on the effect of various nitrogen compounds and amino acids to the production of liquefying amylase by fungi. Various nitrogen compounds used in the investigation were (NH_4)_2SO_4, NH_4NO_3, NaNO_3 and CO(NH_2)_2, and these compounds were added in the incubating medium at various concentrations from 10^<-1> to 10^<-3>M. On the, other hand, amino acids were glutamic acid, aspartic acid, glutamine, asparagine, alanine, serine, arginine and histidine, and these compounds were added in the incubating medium at various concectrations from 5×10^<-2> to 5×10^<-4>M. Aspergillus niger was incubated by the shaking culture at 35℃ for 6 days, and the medium was used for the determination of liquefying amylase from fungi. In the results, NH_4NO_3, NaNO_3 and (NH_4)_2SO_4 were effective compounds to produce amylase, but CO(NH_2)_2 was not effective for this. In the case of amino acids, glutamic acid, glutamine, asparagine and alanine were effective to produce amylase by fungi. On the other hand, serine and histidine were less effective than glutamic acid, and arginine was scarecely effective. NH_4NO_3, NaNO_3 and (NH_4)2SO_4 were similar effective compounds to produce liquefying amylase by Aspergillus niger, and glutamic acid, aspartic acid, glutamine and aspargine were also similar effective compounds for this. It was discussed that the production of liquefying amylase was concerned with some nitrogen compounds or amino acids.[著者抄録]Aspergillus niger van TlEGHEMによる液化amylaseの生成にたいする各種の窒素化合物およびアミノ酸の効果について検索した。窒素化合物においては、NH_4NO_3、(NH_4)_2SO_4、NaNO_3の添加により、液化amylaseの生成にたいして有効であり、その濃度は5×10^<-2>M~10^<-2>Mであった。CO(NH_2)_2を添加した場合、あまり効果が認められなかった。NH_4-NおよびNO_3-Nはamylaseの生成に有効であり、また同化、利用されることが推論された。アミノ酸においては、glutamic acid, aspartic acid, glutamine, asparagineの添加により、液化amylaseのamylaseの生成にたいして有効であり、その濃度は10^<-2>M~5×10^<-3>Mであった。alanineもかなり有効なアミノ酸であって、その濃度は10^<-2>M~5×10^<-3>Mであり、serine, histidineの場合もamylase生成に少し有効であるが、arginineにおいては、あまり効果のないことが認められた。 | |||||||||
サムネイル |
AN00064044-19730315-0065.jpeg |
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フォーマット | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | application/pdf |