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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 6(1973)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 6(1973)

酵母によるL-アスパラギン酸の生成に関する研究(第2報) : 有機酸の効果

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5178
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5178
4dd68f04-9017-48ac-959a-a73110a1d03d
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19730315-0059.pdf AN00064044-19730315-0059.pdf (1.2 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-18
タイトル
タイトル 酵母によるL-アスパラギン酸の生成に関する研究(第2報) : 有機酸の効果
タイトル
タイトル Studies on the Production of L-Aspartic Acid by Yeast (II) : Effect of Organic Acid on the Production of L-Aspartic Acid
言語 en
著者 鎌田, 秀郎

× 鎌田, 秀郎

鎌田, 秀郎

ja-Kana カマタ, シュウロウ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Kamata, Shuro
著者 所属
値 近畿大学農学部農芸化学科植物栄養学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Plant Nutrition, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 6, p. 59-64, 発行日 1973-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]In this paper Saccharomyces cerevisiae HANSEN was used for studies on the effect of various carbon sources to the production of L-aspartic acid by yeast. Various carbon sources used in the investigation were citrate, cisaconitate, isocitrate, α-ketoglutarate, glyoxylate, oxalate, glycollate, glycerate, formate, acetate, lactate and itaconate, and these compounds were added in the incubating medium at various concentrations from 5×10^<-2> to 5×10^<-4> M. Saccharomyces cerevisiae was incubated by the shaking culture at 35℃ for 96 hours, and the medium was used for the determination of L-aspartic acid produced by yeast. In the results, α-ketoglutarate, acetate, citrate and lactate were effective compounds to produce L-aspartic acid by Saccharomyces cerevisiae. On the other hand, cisaconitate, isocitrate, glyoxylate and oxalate were less effective than α-ketoglutarate, and glycollate, glycerate, formate and itaconate were scarcely effective. In the investigation, it was speculated that the production of L-aspartic acid was concerned with the activity of aspartase, glutamate aspartate transaminase and glutamate dehydrogenase.[著者抄録]酵母によるL-aspartic acidの生成について検索するために、Saccharomyces cerevisiae HANSENを使用し、各種の有機酸の効果について検討した。使用された有機酸において、α-ketoglutarate、acetate、citrateの添加がL-aspartic acidの生成に有効であり、その添加濃度は、α-ketoglutarateでは5×10^<-2>M~10^<-2>M、acetateでは5×10^<-2>M~5×10^<-3>M、citrateでは10^<-2>M~5×10^<-3>Mであった。lactateの場合にもかなりの効果が認められ、その濃度は5×10^<-2>M~5×10^<-3>Mであった。他方cisaconitate、isocitrate、glyoxylate、oxalateを添加した場合には、L-aspartic acidの生成にあまり効果がなく、さらにglycollate、glycerate、formate、itaconateにおいては効果が少なく、菌の生育も抑制される傾向が認められた。L-aspartic acidの生成にはaspartaseやglutamate aspartate transaminaseのほかに、さらにglutamate dehydrogenaseの作用も重要な役割を演じていることが推論された。
サムネイル

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フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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