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アイテム
酵母によるL-アスパラギン酸の生成に関する研究(第2報) : 有機酸の効果
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5178
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/51784dd68f04-9017-48ac-959a-a73110a1d03d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2008-03-18 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 酵母によるL-アスパラギン酸の生成に関する研究(第2報) : 有機酸の効果 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Studies on the Production of L-Aspartic Acid by Yeast (II) : Effect of Organic Acid on the Production of L-Aspartic Acid | |||||||||
言語 | en | |||||||||
著者 |
鎌田, 秀郎
× 鎌田, 秀郎
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
著者(英) | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
値 | Kamata, Shuro | |||||||||
著者 所属 | ||||||||||
値 | 近畿大学農学部農芸化学科植物栄養学研究室 | |||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||
値 | Laboratory of Plant Nutrition, Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||
版 | ||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||
出版者 名前 | ||||||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 6, p. 59-64, 発行日 1973-01-01 |
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ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||||||
抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | [Author abstract]In this paper Saccharomyces cerevisiae HANSEN was used for studies on the effect of various carbon sources to the production of L-aspartic acid by yeast. Various carbon sources used in the investigation were citrate, cisaconitate, isocitrate, α-ketoglutarate, glyoxylate, oxalate, glycollate, glycerate, formate, acetate, lactate and itaconate, and these compounds were added in the incubating medium at various concentrations from 5×10^<-2> to 5×10^<-4> M. Saccharomyces cerevisiae was incubated by the shaking culture at 35℃ for 96 hours, and the medium was used for the determination of L-aspartic acid produced by yeast. In the results, α-ketoglutarate, acetate, citrate and lactate were effective compounds to produce L-aspartic acid by Saccharomyces cerevisiae. On the other hand, cisaconitate, isocitrate, glyoxylate and oxalate were less effective than α-ketoglutarate, and glycollate, glycerate, formate and itaconate were scarcely effective. In the investigation, it was speculated that the production of L-aspartic acid was concerned with the activity of aspartase, glutamate aspartate transaminase and glutamate dehydrogenase.[著者抄録]酵母によるL-aspartic acidの生成について検索するために、Saccharomyces cerevisiae HANSENを使用し、各種の有機酸の効果について検討した。使用された有機酸において、α-ketoglutarate、acetate、citrateの添加がL-aspartic acidの生成に有効であり、その添加濃度は、α-ketoglutarateでは5×10^<-2>M~10^<-2>M、acetateでは5×10^<-2>M~5×10^<-3>M、citrateでは10^<-2>M~5×10^<-3>Mであった。lactateの場合にもかなりの効果が認められ、その濃度は5×10^<-2>M~5×10^<-3>Mであった。他方cisaconitate、isocitrate、glyoxylate、oxalateを添加した場合には、L-aspartic acidの生成にあまり効果がなく、さらにglycollate、glycerate、formate、itaconateにおいては効果が少なく、菌の生育も抑制される傾向が認められた。L-aspartic acidの生成にはaspartaseやglutamate aspartate transaminaseのほかに、さらにglutamate dehydrogenaseの作用も重要な役割を演じていることが推論された。 | |||||||||
サムネイル |
AN00064044-19730315-0059.jpeg |
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フォーマット | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | application/pdf |