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ヒイロタケ色素について(第四報) : 色素産生に及ぼす培地へのアミノ酸添加の影響
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5177
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5177e6b453e8-419c-42df-b769-a3a7440caeba
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2008-03-18 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | ヒイロタケ色素について(第四報) : 色素産生に及ぼす培地へのアミノ酸添加の影響 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Studies on the HIIROTAKE (Trametes sanguinea) Pigments (IV) : Effect of Amino Acids on the Pigment Production | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
著者 |
寺下, 隆夫
× 寺下, 隆夫
× 河野, 又四
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言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
値 | Terashita, Takao | |||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
値 | Kono, Matashi | |||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室 | |||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品微生物学研究室 | |||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
値 | Laboratory of Food Microbiology, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
値 | Laboratory of Food Microbiology, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||
版 | ||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||
出版者 名前 | ||||||||||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 6, p. 53-58, 発行日 1973-01-01 |
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ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | [Author abstract]We examined the effect of aminti acids, added to the culture medium, on the pigment production of HIIROTAKE (Trametes sanguinea). The results were as follows: (1). addition of L-isoleucine, L-glutamic acid and L-proline to the mixed medium resulted in maximum production of the pigments; (2). the pigment formation was also enhanced by addition of a mixture of L-tyrosine, L-glutamic acid and L-tryptophane; (3). addition of the neutral amino acids was also found to be effective to facilitate the pigment production; (4). antagonism was observed with mixture of certain amino acids; (5). it was concluded that the optimum condition for the pigment production can be achived by addition of K_2SO_4, L-isoleucine, L-proline and L-glutamic acid to the culture medium.[著者抄録]1. ヒイロタケ色素の生成について、混合培地に、種々のアミノ酸を添加し、その影響について検討した。2. アミノ酸の単一添加区では、L-イソロイシン、L-グルタミン酸およびL-プロリン添加区に顕著な色素の生成が認められた。3. アミノ酸の混合添加では、L-チロシン・L-グルタミン酸・L-トリプトファン添加区に、顕著な色素の生成が見られた。4. 中性アミノ酸に色素生成促進効果が認められた。5. アミノ酸混合添加の場合、アミノ酸相互間のバランスが心要で、構造式の似たアミノ酸相互間では、アンバランスによる桔抗作用が見られた。6. ヒイロタケ色素産生を促進する培地としては、木屑を用いた混合培地に、K_2SO_4、L-イソロイシン・L-プロリン・L-グルタミン酸を添加した培地であった。 | |||||||||||||
サムネイル |
AN00064044-19730315-0053.jpeg |
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フォーマット | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | application/pdf |