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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 6(1973)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 6(1973)

食品材科および食品工場廃水の生物学的処理後の富栄養化予測

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5175
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5175
a67c3353-0d9f-4636-829c-59546b326305
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19730315-0031.pdf AN00064044-19730315-0031.pdf (1.3 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-18
タイトル
タイトル 食品材科および食品工場廃水の生物学的処理後の富栄養化予測
タイトル
タイトル Assessment of Eutrofication in Public Waters after Biological Treatment of Food-stuffs and Food Industrial Wastes
言語 en
著者 石井, 隆一郎

× 石井, 隆一郎

石井, 隆一郎

ja-Kana イシイ, リュウイチロウ

Search repository
吉川, 賢太郎

× 吉川, 賢太郎

吉川, 賢太郎

ja-Kana ヨシカワ, ケンタロウ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Ishii, Ryuichiro
著者(英)
言語 en
値 Yoshikawa, Kentaro
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品衛生学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品衛生学研究室
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Hygiene, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Hygiene, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 6, p. 31-42, 発行日 1973-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]Eutrofication of public waters has recently become a world-wide phenomenon. It is mainly attributed to the increase of nitrogenous and phosphorous compounds in the receiving waters. In order to predict the eutrofication by food-stuffs and food industrial wastes, sugar substance-BOD conversion coefficinet and protein-BOD conversion coefficient were computed from the data, recently reported, as well as the N-BOD balance and P-BOD balance. These balances were calculated by the following equations. N-BOD balance-20Ng/BODg, P-BOD balance-lOOPg/BODg, BOD were all determined at 20℃ for five days. The results were as follows: sugar-substance-BOD conversion coefficient was 0.655gBOD/g of sugar substance, and protein-BOD conversion coefficient was 0.670gBOD/g of protein. The common coefficient was 0.655gBOD/g of sugar substance + protein, when both sugar substance and protein were present. The N-BOD and the P-BOD balances of food-stuffs and food industral wastes were computed using the common coefficient, since it is known that the removal ratio of the wastes by biological treatment consist of BOD:N:P in 100:5:1. When the N-BOD and/or the P-BOD balances are more than 1, the receiving water is likely polluted by nitrogen and/or phosphorus. The N-BOD balances of food stuffs, such as glucose, starch, sugar-molasse, fruits, potatoes, Japanese chestnuts were all less than 1 indicating lack of nitrogen, but those of fish and shell-fish, poultry, meat, hen's eggs were all more than 4.3. The P-BOD balances of food-stuffs, such as glucose, starch, sugar-molasse, Japanese chestnuts, potatoes, sea weeds showed lack of phosphorus, and those of fish, shell-fish, meat, poultry, fungi were about 1.5. Peanuts and hen's eggs had high balance ratio and the eggs' and peanuts' balance was 2.77 and 3.41 respectively.[著者抄録]公共水域の富栄養化は今や世界的な現象として識者の注目をあつめつつあり、とくにその主原因とみられるNとPに対策の中心がおかれている。そこで食品加工と公衆衛生の立場から、食品材料および食品工場廃水がN、Pの主たる排出源の一つである点にかんがみ、これが富栄養化への寄与度を予測するため、これらBOD:N:P比を試算する方法を、既往のデータをもとにして解析し、次の結果をえた。1. 食品分析結果よりBODを算出する方法を検討し、糖質-BOD換算係数として0.655をえた。また、蛋白質-BOD換算係数として0.670をえた。そこで、糖質・蛋白質共存時の両成分の統一換算係数として0.655を採用した。2. N-BODバランスを求める方法として20N/BOD値を求め、1よりの過不足からN過剰、N不足を知り、富栄養化への寄与度を予測した。3. P-BODバランスを求める方法として100P/BOD値を求め、前同様その寄与度を予測した。4. N-BODバランスでは、グルコース、でん粉、糖密、果実、いも類、堅果(栗)はN不足であり、種実(落花生)、魚介類、鶏・獣肉、鶏卵はN過剰で、活性汚泥法処理後でもNの富栄養化への寄与は大である。5. P-BODバランスではグルコース、でん粉、糖密、堅果(栗)、いも類、海草はP不足、鶏卵、種実(落花生)ではP過剰であった。6. 上記の両バランスはいずれも食品材料そのもののN、Pの過不足であるが、食品加工後は一般に、食品材料を原点としてさらにN、Pの過剰度は高まり、富栄養化への寄与度は大なるものと考えられる。(食品工場廃水に関する研究No.2)
サムネイル

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内容記述タイプ Other
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