WEKO3
アイテム
餌料を異にしたイシダイ筋肉中の遊離アミノ酸の消長について
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5167
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/51677f43eda1-fcee-4272-997b-4f381472650d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2008-03-18 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 餌料を異にしたイシダイ筋肉中の遊離アミノ酸の消長について | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | Studies on Free Amino Acids in Muscle of Japanese Parrot Fish, Oplegnathus fasciatus, Bred with Four Different Feed | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
著者 |
山内, 謙三
× 山内, 謙三
× 藤田, 真夫
× 熊井, 英水
× 中村, 元二
|
|||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
値 | Yamauchi, Kenzo | |||||||||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
値 | Fujita, Masao | |||||||||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
値 | Kumai, Hidemi | |||||||||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
値 | Nakamura, Motoji | |||||||||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
値 | 近畿大学農学部水産学科水産利用学研究室 | |||||||||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
値 | 近畿大学農学部水産学科水産利用学研究室 | |||||||||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
値 | 近畿大学水産研究所 | |||||||||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
値 | 近畿大学水産研究所 | |||||||||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
値 | Laboratory of Marine Food Technology, Department of Fisheries, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
値 | Laboratory of Marine Food Technology, Department of Fisheries, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
値 | Fisheries Laboratory of Kinki University | |||||||||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
値 | Fisheries Laboratory of Kinki University | |||||||||||||||||||||
版 | ||||||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||||||
出版者 名前 | ||||||||||||||||||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 6, p. 99-102, 発行日 1973-01-01 |
|||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
内容記述 | [Author abstract]Free amino acids in muscle of Japanese parrot fish, Oplegnathus fasciatus, which were bred with horse mackerel paste, horse mackerel paste and mash for yellowtail, pellet for yellowtail and mussel paste, were determined. The results obtained were as follows.1) It was characteristic of free amino acids composition of muscle of Japanese parrot fish that taurine was most rich followed by lysine, alanine and glycine.2) During experimental breeding for 100 days, contents of threonine, serine, glutamic acid, proline, alanine and histidine seemed to change in extractives of their muscles.3) In muscle extractives of Japanese parrot fish bred with fish meat, mixed starch (F-2, F-3), and with shell-fish meat (F4), contents of threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine and alanine were increased. It was suggested that the increase of these amino acids might affect flavour of their meat.[著者抄録]成分の異なる4種の餌料 (マアジ肉、ハマチ用マッシュを混合したマアジ肉、ハマチ用ペレットそしてムラサキイガイ)で飼育したイシダイの筋肉エキス中の遊離アミノ酸を分離定量し、次の結果を得た。1. イシダイ筋肉エキス中のアミノ酸組成の特徴は、タウリン含量が著しく多く、つぎにリジン、アラニンそしてグリシンの含量が多い。2. イシダイの成長につれて、スレオニン、プロリン、リジン、ヒスチジン、セリン、グルタミン酸そしてアラニンの含量が変化する傾向がみられた。3. 魚肉たん白にでん粉を混合した餌料や貝肉を餌料として飼育したイシダイ筋肉エキス中には、スレオニン、セリン、グルタミン酸、グリシン、アラニンおよびプロリンなどが増加する傾向がみられた。これらのアミノ酸は、イシダイの食味に関係すると思われた。 | |||||||||||||||||||||
サムネイル |
AN00064044-19730315-0099.jpeg |
|||||||||||||||||||||
権利 | ||||||||||||||||||||||
値 | 本文非公開(著作権未処理) |