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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 6(1973)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 6(1973)

餌料を異にしたイシダイ筋肉中の遊離アミノ酸の消長について

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5167
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5167
7f43eda1-fcee-4272-997b-4f381472650d
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19730315-0099.pdf AN00064044-19730315-0099 (817.1 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-03-18
タイトル
タイトル 餌料を異にしたイシダイ筋肉中の遊離アミノ酸の消長について
タイトル
タイトル Studies on Free Amino Acids in Muscle of Japanese Parrot Fish, Oplegnathus fasciatus, Bred with Four Different Feed
言語 en
著者 山内, 謙三

× 山内, 謙三

山内, 謙三

ja-Kana ヤマウチ, ケンゾウ

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藤田, 真夫

× 藤田, 真夫

藤田, 真夫

ja-Kana フジタ, マサオ

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熊井, 英水

× 熊井, 英水

熊井, 英水

ja-Kana クマイ, ヒデミ

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中村, 元二

× 中村, 元二

中村, 元二

ja-Kana ナカムラ, モトジ

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言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Yamauchi, Kenzo
著者(英)
言語 en
値 Fujita, Masao
著者(英)
言語 en
値 Kumai, Hidemi
著者(英)
言語 en
値 Nakamura, Motoji
著者 所属
値 近畿大学農学部水産学科水産利用学研究室
著者 所属
値 近畿大学農学部水産学科水産利用学研究室
著者 所属
値 近畿大学水産研究所
著者 所属
値 近畿大学水産研究所
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Marine Food Technology, Department of Fisheries, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Marine Food Technology, Department of Fisheries, Faculty of Agriculture, Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Fisheries Laboratory of Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Fisheries Laboratory of Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 6, p. 99-102, 発行日 1973-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]Free amino acids in muscle of Japanese parrot fish, Oplegnathus fasciatus, which were bred with horse mackerel paste, horse mackerel paste and mash for yellowtail, pellet for yellowtail and mussel paste, were determined. The results obtained were as follows.1) It was characteristic of free amino acids composition of muscle of Japanese parrot fish that taurine was most rich followed by lysine, alanine and glycine.2) During experimental breeding for 100 days, contents of threonine, serine, glutamic acid, proline, alanine and histidine seemed to change in extractives of their muscles.3) In muscle extractives of Japanese parrot fish bred with fish meat, mixed starch (F-2, F-3), and with shell-fish meat (F4), contents of threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine and alanine were increased. It was suggested that the increase of these amino acids might affect flavour of their meat.[著者抄録]成分の異なる4種の餌料 (マアジ肉、ハマチ用マッシュを混合したマアジ肉、ハマチ用ペレットそしてムラサキイガイ)で飼育したイシダイの筋肉エキス中の遊離アミノ酸を分離定量し、次の結果を得た。1. イシダイ筋肉エキス中のアミノ酸組成の特徴は、タウリン含量が著しく多く、つぎにリジン、アラニンそしてグリシンの含量が多い。2. イシダイの成長につれて、スレオニン、プロリン、リジン、ヒスチジン、セリン、グルタミン酸そしてアラニンの含量が変化する傾向がみられた。3. 魚肉たん白にでん粉を混合した餌料や貝肉を餌料として飼育したイシダイ筋肉エキス中には、スレオニン、セリン、グルタミン酸、グリシン、アラニンおよびプロリンなどが増加する傾向がみられた。これらのアミノ酸は、イシダイの食味に関係すると思われた。
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権利
値 本文非公開(著作権未処理)
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