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食品汚染物検知の4つのマイクロバイオアッセイの比較(第2報) : 濁度曲線法とpH曲線法
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5046
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5046d5e70d9a-aa70-4f9c-b96e-4dbdc6512bd7
| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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| 公開日 | 2008-01-28 | |||||||||||||||||
| タイトル | ||||||||||||||||||
| タイトル | 食品汚染物検知の4つのマイクロバイオアッセイの比較(第2報) : 濁度曲線法とpH曲線法 | |||||||||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||
| その他のタイトル | Comparison of four microbioassays on food pollutants (II) : Turbidity curve method and pH curve method for heavy metallic ions | |||||||||||||||||
| 著者 |
石井, 隆一郎
× 石井, 隆一郎
× 吉川, 賢太郎
× 堤, 和世
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| 言語 | ||||||||||||||||||
| 言語 | jpn | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
| アクセス権 | ||||||||||||||||||
| アクセス権 | metadata only access | |||||||||||||||||
| アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Ishii, Ryuichiro | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Yoshikawa, Kentaro | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Tsutsumi, Kazuyo | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品衛生学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品衛生学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品衛生学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Food Hygiene, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Food Hygiene, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Food Hygiene, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 版 | ||||||||||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 17, p. 43-60, 発行日 1984-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
| 内容記述 | [Author abstract]In order to determine the total toxicity of pollutants in foods and to detect them semi-quantitatively and semi-qualitatively, four microbialassays of heavy metallic pollutants have been compared. In this paper were compared with a turbidity curve method and a pH curve methot, using the test organism, a strain of Klebsiella. Sensitivity of two curve methods, turbidity and pH was a thousand times higher than of both paper disc and the cup methods for the detection of these pollutants. Heavy metallic pollutants showed the inhibitory effect on both turbidity and pH of the testing media in concentration of 10^<-1>~10^<-3>mM. The turbidity curve method was suitable for semi-quantitative analysis of these pollutants, but not for semi-qualitative one. The turbidity curvewere disturbed by precipitation reaction in the assay and also in the case of turbid or colored samples. The pH curve method was suitable for both semi-quantitative and semi-qualitative analyses. By analyzing these pH curve of a pollutant, the lag phases, log phases, and total areas of these curves for ten times dilution series (10^<-3>~1mM) of the pollutant may be used to detect harmhul metallic ions semi-qualitatively.[著者抄録]食品汚染物質、とくに有害金属塩を試料とし、Klebsiellaを指標菌としてそれらの半定量、半定性の可能性を濁度曲線法とpH曲線法とについて比較検討し、その長短を明らかにした。その結果は次のようである。1.濁度法はその測定特性のため混濁、呈色試料や培養中沈殿生成の場合は測定不能で、特定の単一金属塩の濃度判定には実用可能である。また、ターンテーブル使用により、多くの試料を同時に測定することができる。2.pH法は、同一電極で連続的にpHを測定記録する関係上、有害塩の希釈系列では低濃度から高濃度へと測定することにより、微生物実験の誤差の範囲内で、電極の洗浄を省略できるが、最後の最高濃度検水測定後は電極の洗浄を充分行う必要がある。この短所を克服すれば、えられる阻害曲線群の再現性もよく、これらの曲線群の解析比較により、有害物個有の各曲線群の誘導期、対数期、定常期、曲線と時間軸との面積などにより半定量はもちろん半定性の可能性がある。3.カップ法はペーパーディスク法より優れていることは前報のようであるが、そのカップ法と濁度法、pH法とについて、有害物検知濃度を比較すると後者の方が約1/1000の低濃度で検知できる。 | |||||||||||||||||
| サムネイル |
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| 権利 | ||||||||||||||||||
| 値 | 本文非公開(著作権未処理) | |||||||||||||||||