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アイテム
電気融合法による2種類のN-グリコシド結合型糖鎖合成に関与するドリコ-ル糖中間体の固定
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/5002
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/500242961d49-b261-4b81-951c-2f2f6b755177
| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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| 公開日 | 2008-01-28 | |||||||||||||||||
| タイトル | ||||||||||||||||||
| タイトル | 電気融合法による2種類のN-グリコシド結合型糖鎖合成に関与するドリコ-ル糖中間体の固定 | |||||||||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||
| その他のタイトル | Identification of dolichol-linked sugar intermediates involved in the synthesis of two kinds of N-glycosidically-linked carbohydrate chains by electrofusion technique | |||||||||||||||||
| 著者 |
吉田, 元信
× 吉田, 元信
× 松谷, 幸子
× 飯塚, 義富
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| 言語 | ||||||||||||||||||
| 言語 | jpn | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
| アクセス権 | ||||||||||||||||||
| アクセス権 | metadata only access | |||||||||||||||||
| アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_14cb | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Yoshida, Motonobu | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Matsutani, Sachiko | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Iizuka, Yoshitomi | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学食品科学研究所 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品化学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科食品化学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Research Institute of Food Science, Kinki University | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Food Chemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Laboratory of Food Chemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agiculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 版 | ||||||||||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 21, p. 67-71, 発行日 1988-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
| 内容記述 | [Author abstract]The cells of the slime mold, Dictyostelium discoideum aggregate to form a multicellular orgainism several hours after starvation begins. It is generally that the integral membrane plycoprotein with an apparent molecular weight of 80,000 (contact site A) is involved in the cell aggregation process. Contact site A has two kinds of N- glycosidically - linked carbohydrate chains (carbohydrates I and II); carbohydrate I is sulfated and carbohydrate II reacts with wheat germ agglutinin. In this study, we used electrofusion technique to find whether these carbohydrate chains come from different dolichol-linked sugar intermediates and whether these intermediates function in a complementary way to produce native contact site A HL220 mutant cells express contact site A that is 68kd and has carbohydrate I but not II. Cells treated with tunicamycin express contact site A that is 66kd and has carbohydrate II but not I. We fused these two cell types. The results indicated that two kinds of dolichol-linked sugar intermediates function in a complementary way to produce contact site A.[著者抄録]細胞性粘菌(Dictyostelium discoideum)は発生後数時間(集合期)で細胞集合による多細胞体を形成する。この集合期における細胞接着は分子量8.0万の膜糖タンパク質であるcontact site Aによると考えられている。Contact site Aは2種類のN-グリコシド結合性糖鎖からなる。ひとつはcarbohydrate Iであり、sulfateによる修飾を受ける。他はcarbohydrate IIであり、小麦胚芽レクチンとの反応性に富む。本実験において、2種類のN-グリコシド結合型糖鎖が異なるドリコール糖中間体より形成されること、およびこれらのドリコール糖中間体は相補的に作用し、完全な分子量8.0万のcontact site Aを合成し得ることを検証するために電気融合法を用いた。融合は2種類の細胞種間で実施された。ひとつはcarbohydrate Iのみを保持する不完全なcontact site A(分子量6.8万)を発現するHL220突然変異体であり、他はcarbohydrate IIのみを保持する不完全なcontact site A(分子量6.6万)を発現するツニカマイシン処理細胞である。これらの細胞融合実験の結果は2種類の異なるドリコール糖中間体が存在し、それらは相補的に作用し、分子量8.0万の完全なcontact site Aを合成することを示唆した。 | |||||||||||||||||
| サムネイル |
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| 権利 | ||||||||||||||||||
| 値 | 本文非公開(著作権未処理) | |||||||||||||||||