@article{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00004982, author = {吉川, 賢太郎 and 撫井, 賀代 and 石井, 隆一郎 and 寺下, 隆夫 and 獅山, 慈孝 and 河野, 又四}, issue = {23}, journal = {近畿大学農学部紀要, Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University}, month = {Jan}, note = {[Author abstract]The extracts of certain vegetables (eggplant, broccoli etc.) reduced the mutagenicity of pyrolysate mutagens by inhibiting metabolic activation with rat liver preparation S-9. Juices prepared from 90 kinds of vegetables and fruit were almost all capable of irreversibly suppressing the mutagenicity of broiled fish by direct enzymatic inactivation of the mutagenic principle. Some pyrolysated fish products contained components resistant to vegetable desmutagenic action.[著者抄録]約90種の野菜・果実について突然変異原性物質に対する不活化作用の検索を試みた。ナスやブロッコリー等の野菜ジュースは,ラットのS-9を用いる代謝活性を阻害するため,Salmonella typhimurium TA98における魚肉焼成物の変異原性を見かけ上減少した.一方,約90種の野菜や果実のジュースのほとんどは,その酵素によって直接的に変異原性を抑制した.しかし,突然変異原性物質を完全に不活化できない事も認められた。, 記事区分:原著, application/pdf}, pages = {55--61}, title = {食品中の突然変異原性物質とその不活化}, year = {1990}, yomi = {ヨシカワ, ケンタロウ and ムイ, カヨ and イシイ, リュウイチロウ and テラシタ, タカオ and シシヤマ, ジコウ and コウノ, マタシ} }