@article{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00004971, author = {スラムシリ, ピタヤ and 尾垣, 光治 and 杉野, 守}, issue = {24}, journal = {近畿大学農学部紀要, Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University}, month = {Jan}, note = {[Author abstract]Ginseng grows natively as understorey plants in mountaineous woodland of East Asia. Now it is being cultivated in only specific areas. In Japan, 80% of the total product comes from Nagano Prefecture. For cultivation, Ginseng seeds are harvested in July to August and stratificated in cold, moisted river sand at 2-5 months long. Soaking the seed in GA_3 100 ppm for 24 hr before stratification is also carried out to shorten the stratificating duration. Treated seeds will be sowed into planting beds in November or March. A lot of compost is applied to the soil to improve soil physical properties, drainage and also nutrient supply. Ginseng house is constructed over the planting bed to regulate light intensity, to protect the plants from wind and direct rainfall. Pests and soil moisture content suppose to be the main factors influencing yield potential and yield quality. Plants are harvested at 6 years of age. Roots are processed through different procedures into Red Ginseng, White Ginseng, Normal Dry or Others, by which Red Ginseng is claimed to be the superior quality and is the main product exported from Japan to Hongkong, Taiwan, West Germany and England.[著者抄録]本調査は、近畿大学とチェンマイ大学(タイ国)とのプロジェクト研究「タイ国における有用植物の栽培研究とその薬理効果に関する研究」、の一環として行われたものである。そして、特にタイ国における日本の薬用植物の栽培研究の目的もかねて、共同研究者の一人であるチェンマイ大学のピタヤ博士を1990年9月1日より約1ヶ月間近畿大学農学部に招聘した。この間、近畿地域の薬用植物の栽培、生産、薬種商施設の見学、研修を行った他、特に長野県の薬用人参の栽培、加工、生産施設を歴訪見学し多くの有益な情報を得ることができた。長野県は、薬用人参栽培についておよそ150年にわたる歴史をもつとともに、今日でもその国内生産量の80%を占めている。そこで、薬用人参の現在の市場要求性も考慮して、タイ国での栽培を試みる目的から、薬用人参種子の催芽方法、栽培設備、成育管理方法、病虫害防除技術、収穫および生産物処理技術等について、県内の上記施設の見学と懇切な教示により調査した。この調査結果を参考にして、今後特にタイ北部高地における薬用人参の栽培試験を行う予定である。, 記事区分:調査, application/pdf}, pages = {71--87}, title = {長野県における薬用人参(Panax ginseng)の生産}, year = {1991}, yomi = {オガキ, コウジ and スギノ, マモル} }