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アイテム
マメ種子のチアミンとチアミン結合活性
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4960
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/49606ff02495-6712-4270-b429-1ba87418ec47
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2008-01-28 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | マメ種子のチアミンとチアミン結合活性 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Thiamin and Thiamin-Binding Activity in Legume Seeds | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
著者 |
清水, まゆみ
× 清水, まゆみ
× 光永, 俊郎
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言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
en | ||||||||||||||
Shimizu, Mayumi | ||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
en | ||||||||||||||
Mitsunaga, Toshio | ||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
近畿大学研修員 | ||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
近畿大学農学部食品栄養学科食品化学研究室 | ||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
Researcher at Kinki University | ||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
Laboratory of Food Chemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | ||||||||||||||
版 | ||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||
出版者 名前 | ||||||||||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 25, p. 55-59, 発行日 1992-01-01 |
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ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | [Author abstract]All legume samples tested had thiamin and thiamin-binding activity. The values did not differ greatly among the different species or their varieties. Thiamin was mainly in its free form, but a few legumes had some esterized thiamin. The thiamin-binding activity was in proportion to the concentration of free thiamin, and the active substance was bound to free thiamin specifically, not to thiamin derivatives or analogs. Most of the activity decreased at an early stage of germination. These results suggest that the active substance stores free thiamin in the seeds and loses activity when thiamin is used during germination.[著者抄録]用いたマメ試料すべてにチアミンが存在し,チアミン結合活性が認められた.値は各マメ種子,品種で異なっていたが,極端な差はみられなかった.チアミンはエステル型を含むものもあったが,ほとんどが遊離型で存在し,結合活性は遊離型チアミン含量と比例する傾向を示した.また活性物質は遊離型チアミンと特異的に結合し,発芽にともない急激に活性低下した.これらのことから,マメ種子のチアミン結合物質は他の植物種子と同様,休眠種子で遊離型チアミンを貯蔵するために存在し,このチアミンが発芽に利用されるとともに活性が消失すると考えられた. | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | 記事区分:原著 | |||||||||||||
サムネイル |
AN00064044-19920315-0055.jpeg |
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フォーマット | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | application/pdf |