ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要
  4. 25(1992)
  1. Private
  2. 研究紀要
  3. 農学部紀要Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
  4. 25(1992)

マメ種子のチアミンとチアミン結合活性

https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4960
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4960
6ff02495-6712-4270-b429-1ba87418ec47
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00064044-19920315-0055.pdf AN00064044-19920315-0055.pdf (624.9 kB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-01-28
タイトル
タイトル マメ種子のチアミンとチアミン結合活性
タイトル
タイトル Thiamin and Thiamin-Binding Activity in Legume Seeds
言語 en
著者 清水, まゆみ

× 清水, まゆみ

清水, まゆみ

ja-Kana シミズ, マユミ

Search repository
光永, 俊郎

× 光永, 俊郎

光永, 俊郎

ja-Kana ミツナガ, トシオ

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者(英)
言語 en
値 Shimizu, Mayumi
著者(英)
言語 en
値 Mitsunaga, Toshio
著者 所属
値 近畿大学研修員
著者 所属
値 近畿大学農学部食品栄養学科食品化学研究室
著者所属(翻訳)
値 Researcher at Kinki University
著者所属(翻訳)
値 Laboratory of Food Chemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学農学部
書誌情報 近畿大学農学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University

号 25, p. 55-59, 発行日 1992-01-01
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 04538889
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [Author abstract]All legume samples tested had thiamin and thiamin-binding activity. The values did not differ greatly among the different species or their varieties. Thiamin was mainly in its free form, but a few legumes had some esterized thiamin. The thiamin-binding activity was in proportion to the concentration of free thiamin, and the active substance was bound to free thiamin specifically, not to thiamin derivatives or analogs. Most of the activity decreased at an early stage of germination. These results suggest that the active substance stores free thiamin in the seeds and loses activity when thiamin is used during germination.[著者抄録]用いたマメ試料すべてにチアミンが存在し,チアミン結合活性が認められた.値は各マメ種子,品種で異なっていたが,極端な差はみられなかった.チアミンはエステル型を含むものもあったが,ほとんどが遊離型で存在し,結合活性は遊離型チアミン含量と比例する傾向を示した.また活性物質は遊離型チアミンと特異的に結合し,発芽にともない急激に活性低下した.これらのことから,マメ種子のチアミン結合物質は他の植物種子と同様,休眠種子で遊離型チアミンを貯蔵するために存在し,このチアミンが発芽に利用されるとともに活性が消失すると考えられた.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 記事区分:原著
サムネイル

AN00064044-19920315-0055.jpeg
AN00064044-19920315-0055.jpeg

フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 19:30:15.787843
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3