@article{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00004945, author = {大石, 武士}, issue = {26}, journal = {近畿大学農学部紀要, Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University}, month = {Jan}, note = {[Author abstract]The need for additions of selenium to livestock feed is being evaluated in Japan. We measured the selenium content of commercial formula feeds for poultry, and studied the effects of additional selenium on the selenium content and quality of the eggs. The selenium content of the feeds varied widely, but in most, there was less than 0.3 mg/kg. The selenium content of the yolk's was affected by the added selenium, but the selenium content of the white was not affected by added selenium. Egg weight, especially egg yolk weight, increased when selenium was added to the formula feed. Egg shell thickness tended to increase with added selenium, but Haugh Units and the egg yolk color were not affected by added selenium.[著者抄録]わが国においても家畜用飼料へのセレンの添加の是非が論議されているので,鶏用市販配合飼料中のセレン濃度の実態を明らかにするとともに,市販配合飼料を基礎飼料として,セレン濃度を段階的に増加させた場合の生産物である卵のセレン濃度や品質におよぼす影響について検討した。結果は次のごとくであった。市販配合飼料中のセレン濃度は,かなり変動が認められたが,その大部分は平均的には0.3mg/kg 以下のセレン濃度であった。セレン添加を行っても卵中のセレン濃度は僅かしか増加せず,特に,卵白中のセレン濃度は卵黄に比較して飼料のセレン濃度の影響は少なかった。卵重は飼料中のセレン濃度の増加によって改善され,特に卵黄重量でその傾向が強かった。卵殻厚も飼料中のセレン濃度が高くなると厚くなったが,これは飼料中のセレン濃度が増えると飼料摂取量が増加したことによる二次的な効果と推測された。ハウユニット,卵黄色調等は飼料中のセレン濃度の影響を受けなかった。, 記事区分:原著, application/pdf}, pages = {21--25}, title = {市販配合飼料のセレン含量と配合飼料へのセレン添加が卵のセレン濃度および卵質におよぼす影響}, year = {1993}, yomi = {オオイシ, タケシ} }