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アイテム
ユーグレナにおける光照射のアスコルビン酸-グルタチオンサイクルのアスコルビン酸ペルオキシダーゼと関連酵素に及ぼす影響
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4896
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4896c2987748-9765-4d7d-825b-6712fb2ac1ad
| 名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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| 公開日 | 2008-01-28 | |||||||||||||||||
| タイトル | ||||||||||||||||||
| タイトル | ユーグレナにおける光照射のアスコルビン酸-グルタチオンサイクルのアスコルビン酸ペルオキシダーゼと関連酵素に及ぼす影響 | |||||||||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||
| その他のタイトル | Effects of light on induction of ascorbate peroxidase and enzymes involved in the Ascorbate : glutathione cycle in Euglena gracilis Z | |||||||||||||||||
| 著者 |
石川, 孝博
× 石川, 孝博
× 武田, 徹
× 重岡, 成
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| 言語 | ||||||||||||||||||
| 言語 | eng | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Ishikawa, Takahiro | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Takeda, Toru | |||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||
| 値 | Shigeoka, Shigeru | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科栄養化学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科栄養化学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科栄養化学研究室 | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||
| 版 | ||||||||||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 30, p. 49-56, 発行日 1997-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
| 内容記述 | [Author Abstract]We investigated the effects of light on antioxidant enzymes of the ascorbate-glutathione cycle including superoxide dismutase in Englena cells adapted to the dark. Illumination of the cells for 24 h at 55μEm^<-2> sec^<-1> caused 3.5-fold increase in ascorbate peroxidase activity. The effect of illumination was saturated with this light intensity. This increase in activity was accompanied by increases in the activities of superoxide dismutase, monodehydroascorbate reductase, dehy-droascorbate reductase, and glutathione reductase. The induction of ascorbate peroxidase and the other enzymes was inhibited by cycloheximide, but not chloramphenicol or streptomycin. The concentration of ascorbate peroxidase protein increased in parallel with the increase in the enzyme activity, according to results of immunoblotting. These results showed that the increase in concentrations of the enzymes of the ascorbate-glutathione cycle, including superoxide dismutase, arose because of de novo synthesis of their proteins.[著者抄録]暗適応したユーグレナに光照射したときのアスコルビン酸-グルタチオンサイクルに関与する抗酸化酵素への影響を検討した。アスコルビン酸ペルオキシダーゼ(AsAP)は光照射により24時間で約3.5倍に増加した。この増加と共に,スーパーオキシドデイスムターゼ(SOD)やサイクルを構成する酵素群の活性も上昇した。タンパク質合成阻害剤やイムノブロッテイングの結果,これらの活性上昇はおのおののタンパク質のde novo合成に起因していることが明かになった。以上より,光照射を受けたユーグレナ細胞は代謝活性の上昇に伴っておこる酸化的ストレスに応答するために,防御系としての抗酸化酵素群を合成することが示唆された。 | |||||||||||||||||
| 内容記述 | ||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||
| 内容記述 | 記事区分:原著 | |||||||||||||||||
| サムネイル |
AN00064044-19970315-0049.jpeg |
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| フォーマット | ||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||
| 内容記述 | application/pdf | |||||||||||||||||