@article{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00004891, author = {衣川, 堅二郎 and 種坂, 英次 and 長田, 彰 and 渡辺, 和夫}, issue = {30}, journal = {近畿大学農学部紀要, Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University}, month = {Jan}, note = {[Author abstract]Full cross-compatibility was confirmed in di-mon mating between cultivated stocks of Japanese Pleurotus ostreatus and a Thailand Pleurotus sp. still taxonomically unidentified. The characteristics of the Thai stock used are discussed, and the conclusion reached that it is probably identical to Pleurotus sp. Florida. Hybrid stocks are equal to or superior to their parents in fruit-body yield in cultivation. The Japanese parent used may be useful to increase the yield of the hybrids through heterosis. Fruiting habits including fruiting ability at a high temperature (25℃) and some fruit-body characteristics evidently were passed to the hybrids from the Thai parent, and the dark top color of the pileus originated from the Japanese parent. These findings suggest that Japanese commercial stocks of Pleurotus ostreatus have breeding characteristics suitable for use in improvement of the Thai stock.[著者抄録]日本産ヒラタケ(Pleurotus ostreatus)商業菌株と従来未同定であったタイ国産ヒラタケ商業菌株の間には,ダイーモン交雑をしたとき十分な交雑和合性のあることが確かめられた。そして,タイ国産ヒラタケ菌株の特長について,それがアメリカ合衆国フロリダ州を原産地とし世界へ広まっているヒラタケ(Pleurotus sp. Florida)であろうとの見地から考察した。両者間の雑種菌株は,栽培したとき,きのこ収量において両親と同等かより優れていた。ここで使用した日本産菌株は雑種強勢を通じて雑種の多収性に寄与しているもののようであった。また,雑種の,高温下で発茸する能力やいくつかの子実体形質などの特長は明かにタイ国産菌株に,菌傘表面が暗色になる形質は日本産菌株に起源するものであった。以上の結果は,使用した日本産ヒラタケ商業菌株がタイ国産商業ヒラタケ菌株の特性の改良に寄与することを示している。, 記事区分:原著, application/pdf}, pages = {7--11}, title = {タイ国産ヒラタケと日本国産ヒラタケの間の交雑和合性ときのこ形成特性の遺伝}, year = {1997}, yomi = {キヌガワ, ケンジロウ and タネサカ, エイジ and ナガタ, アキラ and ワタナベ, カズオ} }