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アイテム
Pheophytinの消変異原性の作用機序
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4836
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/4836915693ef-f8ac-450a-8b39-2f4b6aa208f0
| 名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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| Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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| 公開日 | 2008-01-28 | |||||||||||||||||||||
| タイトル | ||||||||||||||||||||||
| タイトル | Pheophytinの消変異原性の作用機序 | |||||||||||||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||||||
| その他のタイトル | Mechanisms of desmutagenic effect by Pheophytin | |||||||||||||||||||||
| 著者 |
吉川, 賢太郎
× 吉川, 賢太郎
× 清水, 恵子
× 坂井, 拓夫
× 寺下, 隆夫
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| 言語 | ||||||||||||||||||||||
| 言語 | eng | |||||||||||||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||||||
| 値 | Yoshikawa, Kentaro | |||||||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||||||
| 値 | Shimizu, Keiko | |||||||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||||||
| 値 | Sakai, Takuro | |||||||||||||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||||||||||||
| 値 | Terashita, Takao | |||||||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科 | |||||||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科 | |||||||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科 | |||||||||||||||||||||
| 著者 所属 | ||||||||||||||||||||||
| 値 | 近畿大学農学部食品栄養学科 | |||||||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
| 著者所属(翻訳) | ||||||||||||||||||||||
| 値 | Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | |||||||||||||||||||||
| 版 | ||||||||||||||||||||||
| 出版タイプ | NA | |||||||||||||||||||||
| 出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||||||
| 出版者 名前 | ||||||||||||||||||||||
| 出版者 | 近畿大学農学部 | |||||||||||||||||||||
| 書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 35, p. 43-48, 発行日 2002-01-01 |
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| ISSN | ||||||||||||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||
| 収録物識別子 | 04538889 | |||||||||||||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||
| 内容記述 | [Author Abstract]In order to elucidate the desmutagenic mechanisms of mutation suppression by pheophytin b, the effect of pheophytin b on oxygenase activity, particularly the aryl hydrocarbon hydroxylase (AHH), and the O-ethoxyresorufin deethylase (OERD) activities of S9 were investigated. The inhibition of AHH activity at higher concentrations of pheophytin clearly indicates that pheophytin b inhibits the monooxygenase activity associated with cytochrome P-450 in S9. The inhibition of OERD activity clearly indicate that pheophytin b inhibits the oxygenase activity of cytochrome P-450 1A2 of microsomal protein. A study performed to elucidate the desmutagenic mechanisms of action showed that pheophytin b inhibited the reduction of cytochrome C by the NADPH-Cytochrome C reductase of S9. The inhibition was dose dependent until the optimum inhibition was attained, and further increase in the concentration of pheophytin b did not increase the inhibition. In conclusion, pheophytin b inhibits the cytochrome P-450 1A2-mediated hydroxylation of an indirect mutagen such as heterocyclic amine by competitive inhibition of the reduction of cytochrome P-450 1A2 in S9.[著者抄録]肝臓細胞(S-9)中に存在するcytochrome P-450 IA2はTrp-P-2を含むheterocyclic amineの活性化を行うことが知られている。そこで,cytochrome P-450 IA2のオキシゲナーゼ(monooxygenase)活性に対するpheophytin bの影響をNebert等の方法によるaryl hydrocarbon hydroxylase(AHH)活性およびBurke等の方法によるO-ethoxyresorufin deethylase(OERD)活性を測定し,検討した。その結果pheophytin b添加量に伴ってAHHとOERD活性の阻害が認められた。さらに,nucleotidecytochrome C reductase活性をWilliams等の方法を用いて検討した。その結果pheophytin bはS-9に含まれるNADPH-Cytochrome C reductase活性を阻害した。このことから,NADPHの酸化に対するpheophytin bの影響を検討した。その混合液では,pheophytin b添加量に伴って550nmの吸光度が減少した。以上の結果からpheophytin bが示す消変異原性はcytochrome P-450 IA2のオキシゲナーゼ活性の阻害によるものと考えられる。 | |||||||||||||||||||||
| 内容記述 | ||||||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
| 内容記述 | 記事区分:原著 | |||||||||||||||||||||
| サムネイル |
AN00064044-20020331-0043.jpeg |
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| フォーマット | ||||||||||||||||||||||
| 内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
| 内容記述 | application/pdf | |||||||||||||||||||||