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  1. Public
  2. 研究紀要
  3. 生物理工学部紀要
  4. 49(2022)

〈Original Paper〉カットキャベツの微生物増殖予測モデルの開発

https://doi.org/10.15100/00023427
https://doi.org/10.15100/00023427
d41b5d72-ecf1-4e70-aa58-4391f1040a0e
名前 / ファイル ライセンス アクション
AA11153712-20221031-0001.pdf AA11153712-20221031-0001.pdf (3.2 MB)
Item type ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-11-14
タイトル
タイトル 〈Original Paper〉カットキャベツの微生物増殖予測モデルの開発
タイトル
タイトル 〈Original Paper〉 Development of predictive model for bacterial growth in fresh-cut cabbage
言語 en
著者 佐藤, 聖

× 佐藤, 聖

佐藤, 聖

ja-Kana サトウ, キヨシ

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山脇, 伸行

× 山脇, 伸行

山脇, 伸行

ja-Kana ヤマワキ, ノブユキ

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阿野, 貴司

× 阿野, 貴司

阿野, 貴司

ja-Kana アノ, タカシ

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泉, 秀実

× 泉, 秀実

泉, 秀実

ja-Kana イズミ, ヒデミ

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言語
言語 jpn
キーワード
主題 カットキャベツ, 予測微生物学, 微生物増殖曲線, 初発菌数, 貯蔵温度
fresh-cut cabbage, predictive microbiology, bacterial growth curve, initial number of bacteria, storage temperature
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15100/00023427
ID登録タイプ JaLC
著者(英)
言語 en
値 Sato, Kiyoshi
著者(英)
言語 en
値 Yamawaki, Nobuyuki
著者(英)
言語 en
値 Ano, Takashi
著者(英)
言語 en
値 Izumi, Hidemi
著者 所属
値 近畿大学生物理工学部 食品安全工学科
著者 所属
値 近畿大学生物理工学部 医用工学科
著者 所属
値 近畿大学生物理工学部 生物工学科
著者 所属
値 近畿大学生物理工学部 食品安全工学科
著者所属(翻訳)
値 Department of Science and Technology on Food Safety, Kindai University
著者所属(翻訳)
値 Department of Biomedical Engineering, Kindai University
著者所属(翻訳)
値 Department of Biotechnological Science, Kindai University
著者所属(翻訳)
値 Department of Science and Technology on Food Safety, Kindai University
版
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
出版者 名前
出版者 近畿大学生物理工学部
書誌情報 近畿大学生物理工学部紀要
en : Memoirs of the Faculty of Biology-Oriented Science and Technology of Kindai University

号 49, p. 1-10, 発行日 2022-10-31
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13427202
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 [要旨] カットキャベツにおいて初発菌数からの微生物増加に影響を与える主要因は、貯蔵温度である。そこで我々は、初発細菌数と貯蔵温度を基にカットキャベツの細菌増殖の予測モデルを開発した。本予測プログラムは、増殖モデルのフィッティング用プログラムと、細菌の予測曲線描画プログラムで構成されている。細菌増殖データは、1°Cで15日間、5°Cで8日間、10°Cで4日間貯蔵したカットキャベツの一般生菌数から求め、フィッティング用プログラムで分析することで、増殖モデルとともに必要なパラメータの数値を得た。これにより、すべての温度区で細菌の典型的なシグモイド型の増殖曲線が得られた。カット野菜工場で製造されたカット野菜製品の初発菌数とフィッティング用プログラムから得られたパラメータの値を予測曲線描画プログラムに入力し、各貯蔵温度でのカット野菜製品の予測曲線を作成した。本プログラムは、カットキャベツ製品の細菌増殖を正確に予測できたが、カットキャベツミックス製品では精度の高い予測が得られなかった(Pr > 0.68)。このことから、今回作製した微生物予測プログラムは、1°C、5°Cおよび10°Cで貯蔵されたカットキャベツ製品の細菌増殖を予測するための有効なツールとなる。
[英文抄録] We developed a predictive model for bacterial growth in fresh-cut cabbage at a given initial bacterial count and storage temperature, since storage temperature could be a major factor that affects the microbial growth from the initial level. The predictive program consists of a fitting program for the growth model and a simulation program to describe the bacterial growth curve. Raw bacterial growth data were obtained from counts of mesophilic aerobic bacteria of fresh-cut cabbage stored at 1ºC for 15 days, 5ºC for 8 days, and 10ºC for 4 days, and then analyzed with a fitting program that gives the growth model with estimated values of parameters. This resulted in typical sigmoid growth curves of bacteria at all temperatures. When we input the initial bacterial counts of fresh-cut products processed in a commercial produce plant and the estimated values of parameters resulting from the fitting program into the simulation program, it gave the predicted bacterial growth curves of fresh-cut products at each storage temperature. The program precisely predicted the growth of bacteria in fresh-cut cabbage product, but not in fresh-cut mixed salad product including cabbage (Pr > 0.68). Therefore, our program would be a useful tool to estimate the bacterial growth of fresh-cut cabbage product held at 1ºC, 5ºC, and 10ºC.
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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Ver.1 2023-06-20 18:40:53.843699
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