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〈Original Paper〉タンパク質-脂肪酸会合反応の圧力による改変
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/21572
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/21572c51510b0-c1fb-4087-822f-1ca45a66c1ba
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2021-03-25 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 〈Original Paper〉タンパク質-脂肪酸会合反応の圧力による改変 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 〈Original Paper〉Pressure-based manipulation of the protein-fatty acid interaction | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
著者 |
伊藤, 大樹
× 伊藤, 大樹
× 櫻井 一正
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言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題 | 圧力, NMR, タンパク賀, リガンド結合, タンパク質-脂肪酸複合体, β ラクトグロブリン high-pressure NMR, protein, ligand binding, protein-fatty acid complex, β-lactoglobulin |
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資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
en | ||||||||||||||
ITO,Hiroki | ||||||||||||||
著者(英) | ||||||||||||||
en | ||||||||||||||
SAKURAI,Kazumasa | ||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
近畿大学先大学院生物理工学研究科生物工学専攻 | ||||||||||||||
著者 所属 | ||||||||||||||
近畿大学先端技術総合研究所高圧力蛋白質研究センター | ||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
Graduate School of Biotechnological Science, Kindai University | ||||||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||||||
High Pressure Protein Research Center, Institute of Advanced Technology, Kindai University | ||||||||||||||
版 | ||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||
出版者 名前 | ||||||||||||||
出版者 | 近畿大学先端技術総合研究所 | |||||||||||||
書誌情報 |
近畿大学先端技術総合研究所紀要 en : Memoirs of Institute of Advanced Technology, Kindai University 号 26, p. 1-10, 発行日 2021-03-31 |
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ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 13468693 | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | [要旨]牛乳中にはα ラクトアルブミンやβ ラクトグロブリンのように脂肪酸を結合するタンパク質が多いことが知られており、栄養成分の生体内への輸送を担っていると考えられる。加えてこれらのタンパク質と脂肪酸が結合し、HAMLET という抗腫瘍活性を示す複合体を形成することも報告されている。これらの脂肪酸とタンパク質の相互作用は特異的ではなく、タンパク質分子は三次構造が緩んだ中間状態をとると考えられている。ここでタンパク質の脂肪酸結合の量や結合機構を制御することで、輸送機能や牛乳の栄養価の増強、抗腫瘍能の強化が期待される。これまで我々は、タンパク質の機能や構造、安定性や運動性に対する圧力の効果を調べてきた。圧力はタンパク質の運動性を変化させたり、酵素活性を上昇させたりすることが示されている。そこで、この脂肪酸結合の圧力効果の理解のために我々はウシβ ラクトグロブリン(βLG)の脂肪酸結合の圧力効果についての知見を得ることを目指した。高圧NMR とそのデータ解析の結果、高圧条件下では、常圧と同じバレル内空洞への結合に加え、加圧によって引き起こされたβLG の部分変性に伴い、新たに結合部位が生じることが示唆された。これらの結果は、高圧処理によるタンパク質機能の改変にひとつの応用可能性を示唆したと考えられる。[Abstract] Cow’s milk contains many fatty-acid binding proteins, such as α-lactalbumin (αLA), fatty acid binding protein (FABP), and β-lactoglobulin (βLG). It is assumed that they transport nutrition components around the body. In addition, αLA was reported to associate with oleic acid to form anti-tumor complexes, so called HAMLET (human α-lactalbumin made lethal to tumor cells). In these complexes, the interaction between protein and fatty acid is not specific and protein assumes intermediate state with a loosely packed tertiary structure. If we can modify the binding amount of the fatty acids and the binding mechanism, we will be able to enhance the nutrition transport activity and the anti-tumor activity. We have been investigating the pressure effects on function, structure, dynamics and stability of protein molecules. It is known that the pressure application modifies the protein dynamics and enhances enzymatic activity. In this report, we investigated the pressure effect on the fatty acid binding reaction of βLG. High-pressure NMR measurements told us that, under ambient pressure, only fatty acid binding to the internal cavity of βLG was observed whereas, at higher pressure, fatty acid also bound to another binding site of βLG. It is assumed that pressure application induced partial unfolding of βLG, which generated a new binding site. The present result will provide a possibility of a new application of pressure to modify the functionality of proteins, especially fatty acid-binding of milk proteins. | |||||||||||||
フォーマット | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | application/pdf |