@techreport{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00021434, author = {井戸田, 博樹 and 中谷, 常二 and 辻, 正次}, month = {}, note = {https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-17K03910/, 研究成果の概要(和文):ソーシャルメディアを活用したユーザー協働型イノベーションの成功要因について、企業と消費者の両面から実証研究した。その結果、①ソーシャルメディアがユーザー協働型イノベーションに有用であることが確認された。また成功要因として、②企業が吸収能力を含むイノベーション能力を高めること、③消費者がネットワークコミュニティ内外のリードユーザーとの紐帯を持つこと、④ネットワークコミュニティ内に豊かなソーシャルキャピタルを醸成維持すること、⑤消費者は好奇心、承認欲求、金銭的インセンティブを求めてイノベーションに参加していることを企業が理解することなどが重要であることが判明した。研究成果の概要(英文):We conducted empirical studies on the success factors of consumer collaborative innovation by using social media from the viewpoints of firms and consumers. From these analyses, the following conclusions are demonstrated: (1) social media is useful for consumer collaborative innovation; (2) firms must enhance their innovation capabilities, including absorption capacity; (3) consumers should have ties with lead users inside and outside the network communities; (4) community members should maintain rich social capital within the network community; and (5) firms need to understand that the reasons for consumers to innovate are curiosity, appetite for approval, and financial incentives., 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2017~2019; 課題番号:18K03910; 研究分野:経営情報論; 科研費の分科・細目:, application/pdf}, title = {ユーザー協働型イノベーションを支援するソーシャルメディア活用に関する実証研究}, year = {2020}, yomi = {イドタ, ヒロキ and ナカヤ, ジョウジ and ツジ, マサツグ} }