@techreport{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00020722, author = {谷崎, 隆士 and 竹中, 毅 and 藤井, 信忠 and 新村, 猛}, month = {}, note = {https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-16H02909/, 研究成果の概要(和文):製販一体型サービス産業の生産性向上を狙いに,サービス財の同時性を考慮し,需要変動に応じたサービス生産を支援する新たな方法論として以下を確立した.(1)POSデータ等の内部データと天候,催事等の外部環境データを用いた未来予測手法を開発した.(2)空間的レイアウト設計として,二次元セルオートマトンとマルチエージェントシミュレーションを用いてレストランにおける顧客とホール係の挙動を解析する手法を開発した.時間的レイアウト設計として,レストランにおける顧客満足,従業員満足,経営者満足を向上しうる人員配置計画作成方法を開発した.さらに,組合せオークションを用いたシフトスケジューリング手法を開発した.研究成果の概要(英文):In order to improve the productivity of the integrated manufacturing and sales service industry, we have established the following as a new methodology to support service production according to the demand fluctuation, considering the simultaneousness of service goods. (1)We developed a future forecasting method using internal data such as POS data and external environmental data such as weather and events. (2)As a spatial layout design, we developed a method to analyze the behavior of customers and customers in a restaurant using two-dimensional cellular automaton and multi-agent simulation. As temporal layout design, we developed a staff scheduling method that can improve customer satisfaction, employee satisfaction, and manager satisfaction in a restaurant. Furthermore, we have developed a shift scheduling method using combinatorial auctions., 研究種目:基盤研究(B); 研究期間:2016~2018; 課題番号:16H02909; 研究分野:サービス工学、オペレーションズ・リサーチ; 科研費の分科・細目:, application/pdf}, title = {未来予測情報を起点とするサービスシステムの設計・運用手法に関する研究}, year = {2019}, yomi = {タニザキ, タカシ and タケナカ, タケシ and フジイ, ノブタダ and シンムラ, タケシ} }