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アイテム
肉用牛における肥育状態の生体評価法の開発と産肉制御の分子機構の解明
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/2002125
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/2002125aa5cd3de-d17b-4c9f-84bb-25e31f4fa3d2
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 報告書 / report(1) | |||||||||
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公開日 | 2024-11-08 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 肉用牛における肥育状態の生体評価法の開発と産肉制御の分子機構の解明 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Development of a biological evaluation method for fattening status in beef cattle and elucidation of the molecular mechanisms controlling meat production | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究代表者 |
松本, 和也
× 松本, 和也
e-Rad_Researcher
20298938
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研究分担者 |
根本, 充貴
× 根本, 充貴× 松橋, 珠子 |
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題 | バイオマーカータンパク質, 枝肉形質, 機械学習, 肉用牛, 生体評価, 産肉形質, プロテオミクス | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | 黒毛和種肥育牛の血清サンプルを供試して、定量プロテオミクスSWATH法によりタンパク質135種類を定量し、牛の産肉形質を生体評価する予測モデルを構築した。具体的には、枝肉成績(枝肉重量・ロース芯面積・バラの厚さ・皮下脂肪の厚さ・歩留基準値・脂肪交雑・オレイン酸濃度)を目的変数とした重回帰分析にて予測モデルを構築し、データ前処理(欠損値補完)による予測精度向上を実施した。また、構築された生体評価予測モデル中の血清バイオマーカータンパク質の生理学的機能を、IPA解析によって推測し、飼養管理技術への応用について検討し、枝肉重量やBMSナンバーの向上に関連していると考えられる因子が複数発見された。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | Using serum samples from Japanese Black cattle, we performed data analysis using quantitative 135 serum proteins data by SWATH-MS method. We have improved a predictive model for in vivo evaluation of meat production traits of cattle. The prediction model was constructed using carcass and meat quality traits (carcass weight, rib eye area, rib thickness, subcutaneous fat thickness, yield estimate, beef marbling standard, and oleic acid concentration) as objective variables. We performed regression analysis to build a prediction model, and also improved prediction accuracy through data preprocessing (missing value completion). The physiological functions of the features (explanatory variables) (identified serum biomarker proteins) in the built prediction model are estimated by bioinformatics analysis using IPA software. We constructed a growth simulation model for meat production traits during the fattening period and considered its application to feeding management technology. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 研究分野:動物生産学 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_93fc | |||||||||
資源タイプ | report | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
助成情報 | ||||||||||
助成機関名 | 独立行政法人日本学術振興会 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
助成機関名 | Japan Society for the Promotion of Science | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究課題番号URI | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-20H03134/ | |||||||||
研究課題番号 | 20H03134 | |||||||||
研究課題名 | 肉用牛における肥育状態の生体評価法の開発と産肉制御の分子機構の解明 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
研究課題名 | Development of a biological evaluation method for fattening status in beef cattle and elucidation of the molecular mechanisms controlling meat production | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
ja : 科学研究費助成事業研究成果報告書 (2023) ページ数 6 |