WEKO3
アイテム
フルクトースと脂肪酸による脂質代謝変動の臓器特異性の解明
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/2002118
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/2002118bfb5d010-7647-4394-b4c0-fa58e96eb48d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 報告書 / report(1) | |||||||||
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公開日 | 2024-11-08 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | フルクトースと脂肪酸による脂質代謝変動の臓器特異性の解明 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Organ specificity in the variation of lipid metabolism by fructose and fatty acids | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究代表者 |
岸田, 邦博
× 岸田, 邦博
e-Rad_Researcher
30412703
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研究分担者 |
井原, 勇人
× 井原, 勇人
e-Rad
00223298
× 永井, 宏平 |
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題 | フルクトース, 脂肪酸, 脂質代謝, 肝臓, 腸間膜脂肪, 小腸 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | フルクトースと脂肪酸の同時摂取により誘導される代謝変動の臓器による違いを明らかにするため、特に肝臓、腸間膜脂肪、小腸に焦点を当てて研究を遂行した。フルクトースによる脂肪酸生合成関連遺伝子発現の上昇は、肝臓では同時に摂取した油脂の種類にかかわらず観察されたが、腸間膜脂肪ではむしろグルコースにより上昇が見られた。フルクトースによる小腸でのタンパク質発現誘導は、GLUT5、G6Pase、F1,6BPaseといったフルクトース輸送や代謝に関連するものは、油脂の種類に関係なく見られた。また、フルクトースと魚油との同時摂取が小腸での脂肪酸酸化および過酸化を修飾する可能性を示唆する結果が得られた。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | In order to clarify organ-specific differences in metabolic changes induced by the simultaneous ingestion of fructose and fatty acids, studies were conducted with particular focus on the liver, mesenteric fat, and small intestine. The fructose-induced increase in fatty acid biosynthesis-related gene expression was observed in the liver regardless of the type of fat ingested at the same time, whereas in mesenteric fat the increase was more pronounced for glucose. Fructose induced protein expression in the small intestine related to fructose transport and metabolism, such as GLUT5, G6Pase, and F1,6BPase, regardless of the type of fat or oil. The results also suggest that simultaneous consumption of fructose and fish oil may modulate fatty acid oxidation and peroxidation in the small intestine. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 研究分野:食品栄養学 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_93fc | |||||||||
資源タイプ | report | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
助成情報 | ||||||||||
助成機関名 | 独立行政法人日本学術振興会 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
助成機関名 | Japan Society for the Promotion of Science | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究課題番号URI | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-21K11711/ | |||||||||
研究課題番号 | 21K11711 | |||||||||
研究課題名 | フルクトースと脂肪酸による脂質代謝変動の臓器特異性の解明 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
研究課題名 | Organ specificity in the variation of lipid metabolism by fructose and fatty acids | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
ja : 科学研究費助成事業研究成果報告書 (2023) ページ数 7 |