WEKO3
アイテム
高GABA含有量機能性白米の製造法および好適水稲品種の開発
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/2002113
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/200211366c85903-b343-4ebf-9ad4-e17dc3660f23
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 報告書 / report(1) | |||||||||
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公開日 | 2024-11-08 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 高GABA含有量機能性白米の製造法および好適水稲品種の開発 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Production method of high GABA polished rice and slection of suitable rice varieties for it. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究代表者 |
堀端, 章
× 堀端, 章
e-Rad_Researcher
70258060
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
主題 | γ-アミノ酪酸, GABA富化処理, 白米, 突然変異, 胚乳移行率 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | 玄米に含まれるγ-アミノ酪酸(GABA)は、発芽の過程で顕著に増加することが知られている。発芽玄米から調製した白米は高濃度のGABAを含み、良食味と高い機能性を期待できる。水浸処理中のGABAの動態に関する調査を行った結果、発芽の過程で新生されたGABAは効果的に白米層に移行することが示されたが、その移行の効率には品種間差が認められた。そこでさらに、72系統の突然変異系統を供試して、GABAの新生量および胚乳移行率に関する遺伝的変異を探索したところ、いずれに形質においても複数の突然変異が確認され、それぞれが多数の遺伝子によって支配されていることが示唆された。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | γ-aminobutyric acid, GABA, which is naturally present in brown rice, significantly increases during the germination process. White rice prepared from germinated brown rice contains a high concentration of GABA, offering both good taste and enhanced functionality. Research on the dynamics of GABA during water immersion revealed that newly synthesized GABA effectively migrates to the white rice layer during water immersion. However, the efficiency of this migration varies among rice varieties. When we tested 72 mutant strains, exploring genetic variations related to the de novo synthesis of GABA and the rate of migration from the embryo to the endosperm, we observed multiple mutations across these traits. Each of these traits appears to be governed by numerous genes. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 研究分野:植物育種学 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_93fc | |||||||||
資源タイプ | report | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
助成情報 | ||||||||||
助成機関名 | 独立行政法人日本学術振興会 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
助成機関名 | Japan Society for the Promotion of Science | |||||||||
言語 | en | |||||||||
研究課題番号URI | https://kaken.nii.ac.jp/grant/KAKENHI-PROJECT-21K05447/ | |||||||||
研究課題番号 | 21K05447 | |||||||||
研究課題名 | 高GABA含有量機能性白米の製造法および好適水稲品種の開発 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
研究課題名 | Production method of high GABA polished rice and slection of suitable rice varieties for it. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
ja : 科学研究費助成事業研究成果報告書 (2023) ページ数 6 |