@techreport{oai:kindai.repo.nii.ac.jp:00018109, author = {藤田, 至彦 and 大川原, 正}, month = {}, note = {研究成果の概要(和文):赤ブドウの果皮などの食品に含まれるレスベラトロール誘導体(RVD)の腫瘍細胞に対する増殖抑制作用の機序を、分子生物学的手法を用いて解析した。その結果、①一般に活性酸素濃度が亢進しているとされるがん細胞ではMIFという炎症性サイトカインの1つであるタンパク質が、転写因子であるNFkB に直接働きかけ、その下流にあるJNKというアポトーシス誘導シグナル因子を抑制する、②MIFはRVDと結合することにより、NFkBを経て、JNKの抑制ができなくなり、細胞にアポトーシスをもたらすことがわかった。したがって、RVDは、MIFを標的としたがん治療薬のリード化合物となる可能性が示唆された。 研究成果の概要(英文):Derivatives of resveratrol (RVD) that is included in several foods such as grape skin exert anti-proliferative effect on cancer-derived cells. The mode of action regarding to this effect was investigated using molecular biological methods. We found that one inflammatory cytokine called “MIF” interacts with a transcription factor “NFKB”, which down-regulates “JNK”, an apoptosis-inducible signal molecule, thereby avoiding apoptosis induced by reactive oxygen species (ROS). RVDs can prevent MIF from performing this cell protecting effect by direct binding to MIF, resulting in apoptosis. Therefore, RVDs could be promising lead compounds for the development of a therapeutic agents to fight against cancer., 研究種目:基盤研究(C); 研究期間:2013~2015; 課題番号:25350979; 研究分野:総合生物; 科研費の分科・細目:, application/pdf}, title = {レスベラトロールのアザ誘導体化合物による細胞増殖抑制機構の解明}, year = {2016}, yomi = {フジタ, ヨシヒコ and オオカワラ, タダシ} }