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アイテム
Wild mushroom food custom associated with Japanese red pine forest in a small town in southwestern Japan
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/1303
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/1303c13f23fd-ae20-4b2a-80ce-ee1aec77d55f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | ☆学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||
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公開日 | 2012-10-09 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Wild mushroom food custom associated with Japanese red pine forest in a small town in southwestern Japan | |||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||
その他のタイトル | 西南日本の小さな町におけるアカマツ林に依存した野生きのこ食習慣 | |||||||||
著者 |
TANESAKA, Eiji
× TANESAKA, Eiji
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言語 | ||||||||||
言語 | eng | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||
著者(英) | ||||||||||
en | ||||||||||
種坂, 英次 | ||||||||||
著者 所属 | ||||||||||
Faculty of Agriculture, Kinki University | ||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||
近畿大学農学部 | ||||||||||
版 | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
出版者 名前 | ||||||||||
出版者 | 日本きのこ学会 | |||||||||
書誌情報 |
日本きのこ学会誌 en : mushroom science and biotechnology 巻 13, 号 3, p. 143-147, 発行日 2005-10-01 |
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ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 13487388 | |||||||||
識別番号 その他 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 110008675269 | |||||||||
抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | [抄録] 西南日本に位置する小さな町, 奈良県平群町, において野生きのこ食習慣を調べた.常緑広葉樹が混生する落莫広葉樹林が二次林として優占し, 集落の周囲には竹林とアカマツ林が形成されている.ここでは, 200種以上のきのこ類が発生するが, 伝統的に9種のきのこしか採集・消費されてこなかった.これら9種のきのこはアカマツと共生する菌根菌に限られた.広葉樹林に発生する他のきのこ類は, たとえ商業的な栽培菌として知られた菌, あるいは特に東北日本で一般的に利用される菌であっても収穫されない.本研究は住民, アカマツ林, および菌根菌の緊密な関係を明らかにし, この関係は西南日本に典型的な野生きのこ食習慣を表現した. [Abstract] A wild mushroom food custom was investigated in the small town of Heguri, Nara Prefecture, southwestern Japan. Deciduous trees mixed with evergreen broadleaved trees dominate the slopes as a secondary forest, while bamboo stands and a Japanese red pine forest grow closely around the villages that make up the town. Here, more than 200 mushroom species grow in the stands and forests, of which only 9 are traditionally gathered and consumed. These nine species are limited to ectomycorrhiza-forming basidiomycetes associated with Japanese red pine as symbiotic partners. Other types of mushrooms found in the broad-leaved forest are not harvested, even though some are known as commercially cultivated fungi or are popularly used elsewhere, especially in northeastern Japan. This study revealed tight relationships among people, the red pine forest, and ectomycorrhizal fungi, forming a wild mushroom food custom typical to southwestern Japan. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Copyright (c) 2005 日本きのこ学会 , rights: 本文データは学協会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである, relation: isVersionOf: http://ci.nii.ac.jp/naid/110008675269/ | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Journal Article | |||||||||
フォーマット | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | application/pdf |