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アイテム
Wild mushroom food custom in the insular area of southwest Japan
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/1300
https://kindai.repo.nii.ac.jp/records/1300217be72f-a203-4a90-8f14-5bf9dc812585
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | ☆学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||
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公開日 | 2012-07-24 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Wild mushroom food custom in the insular area of southwest Japan | |||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||
その他のタイトル | 西南日本の島状地域における野生きのこ食習慣 | |||||||||
著者 |
TANESAKA, Eiji
× TANESAKA, Eiji
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言語 | ||||||||||
言語 | eng | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||
著者(英) | ||||||||||
en | ||||||||||
種坂, 英次 | ||||||||||
著者 所属 | ||||||||||
Department of Agriculture, Kinki University | ||||||||||
著者所属(翻訳) | ||||||||||
近畿大学農学部 | ||||||||||
版 | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
出版者 名前 | ||||||||||
出版者 | 日本きのこ学会 | |||||||||
書誌情報 |
日本きのこ学会誌 en : mushroom science and biotechnology 巻 12, 号 4, p. 179-183, 発行日 2004-12-01 |
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ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 13487388 | |||||||||
識別番号 その他 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 110008675257 | |||||||||
抄録 | ||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||
内容記述 | [抄録] 西南日本の野生きのこ食習慣における島状地域,鳥取県,岡山県,広島県の起因について,以前に提示した相関モデルを用いて中国地方の自然植生との関連において分析した.2つの要因,利用種数および保存のために塩蔵される種数と乾燥される種数との差,を用いた散布図において常緑広葉樹林帯にある地域と夏緑広葉樹林帯にある地域は異なるクラスターを形成した.利用種数と保存の方法は両地域間で有意に異なった.この結果は西南日本における島状地域の起因が,中国山地に分布する夏緑広葉樹林帯の地域がもつ東北日本と類似した食習慣にあることを示す.さらに,地方的な野生きのこ利用に関する限り,東北日本と西南日本にみられる2つの典型的な食習慣の境界は,地域の所在位置よりもむしろその地域の植生に対応している事は注目すべきである. [Abstract] A cause of the insular area in southwest Japan, the Tottori, Okayama, and Hiroshima Prefectures, about wild mushroom food custom was analyzed by using a correlation model previously proposed in relation with the natural vegetation of the Chugoku District. In a scatter diagram representing the counts of two factors, number of species used and counts by subtracting the number of species that are dried from those that are salted for preservation, two clusters were separately depicted by areas located in evergreen broad-leaved forest zone and areas in summergreen broad-leaved forest zone. There were significant differences between the two areas both in the counts of number of species used and preservation processing methods. This result indicated that the cause of the insular area in southwest Japan would be attributable to similar food custom as that of northeast Japan which exhibited by some areas in summergreen forest zone distributing in the Chugoku Mts. Additionally, it should be noted that the bordering of the two typical food customs appearing in the northeastern and the southwestern regions of Japan corresponds to local vegetation of a given area rather than its location, insofar as local wild mushroomuse. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Copyright (c) 2004 日本きのこ学会 , rights: 本文データは学協会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである, relation: isVersionOf: http://ci.nii.ac.jp/naid/110008675257/ | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Journal Article | |||||||||
フォーマット | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | application/pdf |