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そば粉とコレステロール代謝 : そば粉の血清,肝コレステロールの低下作用の機構について
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00064044-19740315-0035.pdf (704.0 kB)
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Item type | ☆紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2008-03-18 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | そば粉とコレステロール代謝 : そば粉の血清,肝コレステロールの低下作用の機構について | |||||
タイトル | ||||||
言語 | en | |||||
タイトル | Effect of Buckwheat Flour on Cholesterol Metabolism in Rats. : Reducing mechanism of serum and liver cholesterol by Buckwheat flour. | |||||
著者 |
飯塚, 義富
× 飯塚, 義富× 村上, 哲男 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者(英) | ||||||
en | ||||||
Iizuka, Yoshitomi | ||||||
著者(英) | ||||||
en | ||||||
Murakami, Tetsuo | ||||||
著者 所属 | ||||||
近畿大学農学部食品栄養学科生物化学研究室 | ||||||
著者 所属 | ||||||
近畿大学食品科学研究所 | ||||||
著者所属(翻訳) | ||||||
Laboratory of Biochemistry, Department of Food and Nutrition, Faculty of Agriculture, Kinki University | ||||||
著者所属(翻訳) | ||||||
Research Institute of Food Science, Kinki University | ||||||
版 | ||||||
出版タイプ | NA | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||
出版者 名前 | ||||||
出版者 | 近畿大学農学部 | |||||
書誌情報 |
近畿大学農学部紀要 en : Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University 号 7, p. 35-40, 発行日 1974-01-01 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 04538889 | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | [Author abstract]In the previous paper we reported that the diet of Buckwheat flour markedly prevented the increase in serum and liver cholesterol caused by ingestion of cholesterol. This report was studied in an aspect of excretion for the elucidation of cholesterol reducing mechanism by Buckwheat flour. Male Wister strain rats weighing about 130g were divided in each groups (7 rats/group) and fed for 7 weeks on the hypercholesterolemic diet supplemented with 1% cholesterol and 0.25% bile salts. After that, the change in the amount of serum and liver cholesterol was examined 3, 5, 10 and 21 days after changing non-cholesterol basal diet from hypercholesterolemic diet. Serum and liver cholesterol was determined by the ZAK-HENLY method. That result indicated that the serum cholesterol level was recovered to normal level the 5th day after changing basal diet, but liver cholesterol reduced by half after 21 days. In case of 20%, 64.76% Buckwheat flour was used instead of sucrose in basal diet, the both serum and liver cholesterol decreased to normal level after 3 weeks, and apparently recovered from hypercholesteremia. The hypercholesterolemic basal diet supplemented with cholesterol and Buckwheat flour to hypercholesteremia rats fed for 3 weeks. For the serum cholesterol was decreased to normal level. The liver was not decreased to normal level. From these results, it was presumed that the reducing mechanism of Buckwheat flour would inhibited absorption of cholesterol contained in diet and excreted from liver.[著者抄録]食餌による外因性高コレステロール血症は、そば粉の併用でコレステロールレベルの上昇が抑制される。その作用機構を排泄の面から椎討した。実験は、130gぐらいのWister系雄シロネズミを用いて、1%コレステロールと0.25%胆汁酸塩を含んだ飼料で7週間飼育して実験的に高コレステロール血症を起こさせた後、飼料を基本飼料に置換してコレステロール量を3, 5, 10, 21日目に測定し、その消長について観察した。コレステロールの定量は、ZAK-HENLY変法に従った。その結果上昇した血清コレステロ-ルは、基本飼料に置換後、5日目で正常レベルにもどる。しかし、肝臓では、3週間目でも半分程度の減少であった。そこで実験飼料に置換して、その影響を調べた。1)基本飼料中の庶糖の20%、64.76%をそば粉に置き換えた場合、3週間目では、血清、肝臓ともに正常レベルにまで減少し、高コレステロール血症から回復した。2)実験的高コレステロール血症ネズミに1%コレステロールとそば粉を併用して3週間投与しても、血清コレステロールは、正常レベルに減少していた肝臓においては、正常レベルにまで減少しなかったが、置換前のほぼ半量に減少していた。これらの結果から、そば粉の低下機構は、食餌中のコレステロールや、肝臓から排泄されるコレステロ-ルの吸収阻害によるものと推察した。 | |||||
サムネイル |
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フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf |