Laboratory of Zootechnical Science, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture, Kinki University
Laboratory of Zootechnical Science, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture, Kinki University
出版者 名前
近畿大学農学部
出版社 カナ
キンキ ダイガク ノウガクブ
出版社 ローマ字
Kinki daigaku nogakubu
出版年(from)
1971
雑誌名
近畿大学農学部紀要
雑誌名(英)
Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
号
4
ページ
53 - 63
発行年
1971-01-01
ISSN
04538889
抄録
[Author abstract]The purpose of this study was first to investigate the effect of four storage temperatures (5℃, 15℃, room temp, and 40℃) on total xanthophyll, second the effect of three BHT levels (0.0125%, 0.0250% and 0.05%) added the pond scum meal at 25℃ and third to study the effect of dry treatment by three different methods (airdry, dehydrated and sun-dry) on xanthophyll contents of the pond scum. The results obtained are summarized as follows : (1) During 185 days' storage there was a marked decrease in xanthophyll contents of the pond scum meal. Particularly, xanthophyll were oxidated at higher temperature and those contents were markedly reduced. (2) When BHT was used at various levels during 133 days' storage, it was found that those treatment improved retention of xanthophylls to a limited extent. But the pond scum meal lost 70% of its xanthophylls during about 50 days. The best results were obtained at 0.05% level of BHT during first 35 days. (3) On the effect of dry treatment, xanthophyll contents were generally reduced a third of them in the pond scum and those at the air-dry lot were higher than other lots. At early stage xanthophyll losses were remarkably at dehydrated process.[要約]アオミドロ粉末中のキサントフィル類は、その貯蔵中に酸化されたりして、その含量を大きく減じて利用上、卵黄着色効果を減ずる懸念があったので、貯蔵アオミドロ粉末のキサントフィル含量におよぽす貯蔵(環境)温度の影響を検討し、抗酸化剤(BHT)の添加による酸化防止の効果を調べ、併せて、採集直後から乾燥処理を異にした場合のアオミドロ中のキサントフィル含量の変化を検討した結果は、次の通りである。1)貯蔵温度が高い場合には、キサントフィルは酸化を受けてその損失は著しく促進され、5℃、15℃の各区では室温、或いは40℃区に比して、ある程度キサントフィルの損失を防止できると思われる結果を得たが、長期にわたる貯蔵には低温であっても、粉末のキサントフィル含量の半分近くを失なった。2)BHTの添加効果については、約50日間貯蔵した場合、粉末のキサントフィル量の70%近くが失なわれ期待された結果は得られなかった。しかし、添加によって粉末中のキサントフィルの残存率を高める傾向は認められた。この傾向はとくに添加量の多い処理区にみられた。3)採集直後から粉末処理可能な状態にするまでの乾燥処理方法の影響については、総体的に、アオミドロ中のキサントフィル量は3分の1程度に低下し、乾燥方法では風乾区がややすぐれているようであり、脱水区での損失が初期には著しい。水分含量とキサントフィルの損失割合との問の関連性については明らかに認めることは出来なかった。