Laboratory of Zootechnical Science, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture, Kinki University
Laboratory of Zootechnical Science, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture, Kinki University
出版者 名前
近畿大学農学部
出版社 カナ
キンキ ダイガク ノウガクブ
出版社 ローマ字
Kinki daigaku nogakubu
出版年(from)
1972
雑誌名
近畿大学農学部紀要
雑誌名(英)
Memoirs of the Faculty of Agriculture of Kinki University
号
5
ページ
21 - 28
発行年
1972-01-01
ISSN
04538889
抄録
[Author abstract]Studies were conducted to determine the effect of terephthalic acid (TPA) on the pigmentation of egg yolk in the laying White Leghorn hens. Data pertaining to the egg yolk color (Roche Colour Fan numbers and beta-carotene equivalents per gram of fresh yolk) were collected in two experiments. The data suggest or indicate ; In the first experiment, supplementary TPA at the 0.15 percent and 0.3 percent level appeared to result in little effect on egg yolk color and xanthophyll levels when added to the diet containing the pond scum meal, but after maximum yolk pigmentation were produced they tended to improve the pigmentation of yolk color and the higher level of TPA tended to increase slightly the pigmentation of egg yolk. In the second experiment, TPA added to the diet conaining the yellow corn as the sole source of pigments had no significant effect on egg yolk pigmentation at each level.[要約]WLを供試鶏として、アオミドロ粉末添加飼料にテレフタル酸を併用し、その生産卵黄の着色におよぼす影響とテレフタル酸単独添加の影響を検討した結果は次の通りであった。(1)褪色飼料を基礎飼料として飼育した後に、アオミドロ粉末添加飼料にTPAを併用給与した場合、TPAの効果について有意な結果は得られなかったが、卵黄の色調か最高に達した後に、TPAが着色効果を安定・増強せしめる傾向が認められた。この傾向は添加量0.3%は0.15%よりはっきりした影響を示すようである。(2)TPA単独添加については、0.15%、0.3%ともにはっきりした結果は得られなかった。